2021-06-07 75 浏览
公司楼下开咗一间好精致嘅中菜馆,一路都冇机会试,今晚终于可以同好姊妹一齐品尝美食。一入门口就见到一大个书架,喺食肆里面见到呢一种装修,感觉截然不同,充满文化气息,行入啲见到另一幅花墙亦相当有特色,亦都与店名「探花」互相辉映。餐厅地方都唔细,我哋坐近靠玻璃嘅地方,望到街景感觉比较光猛宽敞。枱面精致嘅餐具,再加上注明是英记茶庄嘅茶,绝对是高一级嘅享受。晚餐有二人套餐( $488 ),亦都可以散叫,点赛后店员立即送上话梅车里茄子,原来所有晚市嘅客人都会免费获得呢个餐前小食。剥咗皮嘅车厘茄用话梅浸过,面头还有桂花点缀,酸酸甜甜劲多汁,清润又开胃。跟住有红虾多士( $78 /两件),上枱嘅时候已经闻到虾味浓郁,还有用红虾头和虾膏熬制嘅酱汁,多士脆脆的,只虾真系好鲜味,赞!烟熏素鹅($78 ),用腐皮包住切碎嘅红萝卜/莴笋/菇,材料本身清清地,咬落爽口,同时烟熏味相当浓烈,拎斋菜更添一层味觉,而且上菜时更有特别冒烟效果,非常有心思。主菜方面点要了一个拔丝咕噜肉( $158),真系可以拉丝㗎,外皮趣卜卜,甜丝丝又好香口,好味!另外一个手撕包菜( $108 ),其实就系炒椰菜,好新鲜,味道够!仲有干炒

红虾多士

仲有干炒澳洲M7西冷河粉($188 ),呢个与一般干炒牛河当然不能同喻,块牛睇落去都唔同啲,食落更加觉得好有牛味,真系未食过咁高级嘅炒牛河!😂😂