2019-03-08
今日整日都落住毛毛细雨,但系都无影响我去享受美食既雅兴!因为我早早都book左系佐敦既S2铁板烧,同老公二人世界!S2铁板烧人气颇高,拎唔少美食奖,稳阵起见记得记得bk定位我放左工大约6点令钟到,人流未算好多,7点左右就开始爆场了我地仲好幸运,遇到老板乐师傅亲自为我地烹调今晚决定豪一豪佢,叫左一个价值$780既北海道原只毛蟹纽西兰羊架套餐中高价钱,果然有返咁上下质素,先可以keep住人气首次我要先讲下呢杯 花旗参青柠茶!呢几日天气keep住唔好,时冷时热,仲要落雨,本身都病病地!一入到去,饮左淡茶,好有惊喜!苦中带点甘,但又唔会太苦,甘甘甜甜咁,饮完喉咙好舒服!前菜沙律同三色刺身!沙律够冻同多沙律酱,仲有烟鸭胸,口感丰富!刺身新鲜、肥美,象拔蚌好甜,虾劲大只!重点1:北海道原只毛蟹见到都心心眼先比like 黑松露蒸蛋蟹盖,入面劲多膏!意外位系有黑松露,my favourite 黑松露蒸蛋超夹!系我老公好努力拆蟹盖时,我唔经唔觉咁就快食哂!S2铁板烧最特别系全部菜肴都用铁板烹调出黎,劲有镬气!包括毛蟹都系,食到毛蟹最原汁原味既蟹肉味,但又有少少铁板烧既香味,系新鲜既蟹肉先做到!之后系大大
S2铁板烧人气颇高,拎唔少美食奖,稳阵起见记得记得bk定位
我放左工大约6点令钟到,人流未算好多,7点左右就开始爆场了
我地仲好幸运,遇到老板乐师傅亲自为我地烹调
中高价钱,果然有返咁上下质素,先可以keep住人气
首次我要先讲下呢杯 花旗参青柠茶!
前菜沙律同三色刺身!
沙律够冻同多沙律酱,仲有烟鸭胸,口感丰富!
刺身新鲜、肥美,象拔蚌好甜,虾劲大只!
重点1:北海道原只毛蟹
见到都心心眼
之后系大大只既元贝,最原始既蒜蓉烧,好香!
重点2:纽西兰羊扒配香煎鸡扒
羊扒真系超级香,但一d都唔会膻,肥瘦适中,入口即融!
鸡扒都好滑,酱汁甜甜地,好特别,但稍为熟左小小!
野菜炒面,但老公将辛苦拆既蟹肉一齐食,别有一番风味!
炒面同系日本食既无分别,无论系酱汁定镬气,都十分足够!
之后系好特别既纸包蛽汤
第一次饮用袋装住既汤,原来咁样做既原因系连汤都要用铁扒烧!店员话袋系特制的!唔知系咪因为铁扒烧既原因,d汤特别甜系清甜,有d菇味!
食到呢到,都已经饱!
不过食左咁多肉,个set好细心咁准备埋炒菜,同样地色香味俱全!
最后最后,仲有女士们最爱既甜品,泡芙
简直系完美既享受,食完野感觉recharge左好多!心情靓靓