小女子毕生食唔少蚝,都净系知道有美国蚝,法国蚝,只系会留意个原产地,今日一尼open oyster 先知道,蚝除左分原产地之外,仲有唔同品种。open oyster 呢到除左食到靓蚝之外,都学到唔少蚝既知识。最近系大众点评见到open oyster 系榜上排第一,同左另外一位「蚝粉」过尼拆一拆靓蚝。 餐厅为于地铁站p出口,行5 分钟既路程。远远已经见到呢到既人流比起两旁既餐厅都要旺,当日系星期日既晚市,依然如是。——————食蚝可以食到几尽?望一望个menu就已经感受到餐厅对蚝既专业同执著。望完个餐牌,都系一头雾水。侍应主动上前,为我地每款蚝作简介,解释相当专业详尽。 餐单内两个价钱,一个原价;另一个系叫四杯酒或者一支酒可享有既wine lover 专享价钱,每款蚝平左十几蚊。 美蚝配美酒系唔错既选择,但系两个人咁嗌,实在唔划算,所以我地打消左念头。除左餐单以外十余款蚝,餐厅亦有是日off menu 既蚝,当日佢推荐左一款virginica 既美国蚝。 我地另外点左店员推介既法国既white Pearl, 韩国既Korean goal 同埋爱尔兰既Ostra regal。———————

——————

—————————

呢到既蚝由师傅即叫即开,所以都等左良久。一见到成大盘既多国肥蚝,真系有点喜出望外。只只都好大,好肥美又新鲜。

店员贴心地为我地由最淡味道既美国蚝排列由上而下到最重味道既法国white Pearl。

————————

新鲜空运货,仲有海水,超级新鲜

——————-

以下系个人同蚝粉友人对四种蚝既见解,比大家做个参考(由淡到浓):

美国蚝 Virginica- 入口即溶,非常鲜甜,口感比较滑身,creamy
—————
韩国蚝 Korean goal- 爽口,尺寸比较大只,厚身多肉肥美,海水味好重
—————
爱尔兰蚝 ostra regal- 海水味都重,比较细只,鲜味好出,滑身,creamy
—————
法国蚝 white pearl- 试咁多只, 我地都觉得呢只贵但麻麻地,系好重既蚝味,但系层次咁同鲜甜都差点。

————-
一生人第一次食到咁新鲜既蚝,所以食蚝都唔一定要去外国既,系香港都可以食到靓蚝
推介!