2019-05-04
上个星期有个朋友返黎揾我地, 佢去左德国几年, 终于返黎揾返我地, 咁耐无见, 所以约左佢去一间比较高档既中菜食饭聚下旧。间餐厅虽然系食中菜, 但系去到我地发觉店员全部都系外国人, 有啲出乎意料之外既感觉。呢间餐厅叫做「舍」, 英文就系「舍」既普通话拼音 「She」,我发觉近来中环越黎越多类似既餐厅不断涌现。去呢间餐厅最好问下路, 因为佢位于IFC既连卡佛旁, 唔系太易揾, 但系一去到门口就觉得好high class,我地坐既位背后系一大块玻璃窗, 从IFC望出去就系醉人的维港景致, 好令人陶醉!!店员都非当有礼物, 男店员同我地讲野既时候, 都系半鞠躬既形式, 超有礼貌! 我地点左一啲点心, 因为个朋友真系好钟意食点心, 而响德国佢住既地方又唔系有太多正宗既点心食, 难免会有啲 “思鄕”。首先黎左个 “蜜汁黑豚肉叉烧”, 系有个小火炉热住, 所以都keep住系暖, 虽然我地无一口气食晒, 但到最后尾啲叉烧其实都无被煮到过熟, 可能个火都只系好细, 所以系刚刚好可以令个叉烧一直保持微热。叉烧系半肥瘦, 肥既地方唔多, 系两大块肉之间有一层薄薄既脂肪, 叉烧食落系非常之tender, 肥
店员都非当有礼物, 男店员同我地讲野既时候, 都系半鞠躬既形式, 超有礼貌! 我地点左一啲点心, 因为个朋友真系好钟意食点心, 而响德国佢住既地方又唔系有太多正宗既点心食, 难免会有啲 “思鄕”。首先黎左个 “蜜汁黑豚肉叉烧”, 系有个小火炉热住, 所以都keep住系暖, 虽然我地无一口气食晒, 但到最后尾啲叉烧其实都无被煮到过熟, 可能个火都只系好细, 所以系刚刚好可以令个叉烧一直保持微热。叉烧系半肥瘦, 肥既地方唔多, 系两大块肉之间有一层薄薄既脂肪, 叉烧食落系非常之tender, 肥熟适中, 个冲亦唔会太甜或唔够甜, 呢个黑豚肉叉烧系非常好食。 再黎有香槟金虾饺, 起初以为系落左香槟, 即系fushion? 但发觉系因为只虾饺皮系粉红既香槟色, 而面落亦有一层薄薄既金色, 应该系金箔, 好高贵, 我朋友一见到既时候 “哗” 左一声, 吓死我。虾饺咬落皮系好烟un,里面既虾又爽又鲜甜, 一盘两只, 细细件, 好精致, 好高贵, 朋友好钟意。
呢一餐, 除左食物好食, 服务劲好之外, 仲有系个维港既景色好靓, 我朋友话下次黎香港都要再食返呢一间, 我话梗系会再带佢黎啦佢咁满意!