2019-05-04 1647 浏览
上个星期有个朋友返黎揾我地, 佢去左德国几年, 终于返黎揾返我地, 咁耐无见, 所以约左佢去一间比较高档既中菜食饭聚下旧。间餐厅虽然系食中菜, 但系去到我地发觉店员全部都系外国人, 有啲出乎意料之外既感觉。呢间餐厅叫做「舍」, 英文就系「舍」既普通话拼音 「She」,我发觉近来中环越黎越多类似既餐厅不断涌现。去呢间餐厅最好问下路, 因为佢位于IFC既连卡佛旁, 唔系太易揾, 但系一去到门口就觉得好high class,我地坐既位背后系一大块玻璃窗, 从IFC望出去就系醉人的维港景致, 好令人陶醉!!店员都非当有礼物, 男店员同我地讲野既时候, 都系半鞠躬既形式, 超有礼貌! 我地点左一啲点心, 因为个朋友真系好钟意食点心, 而响德国佢住既地方又唔系有太多正宗既点心食, 难免会有啲 “思鄕”。首先黎左个 “蜜汁黑豚肉叉烧”, 系有个小火炉热住, 所以都keep住系暖, 虽然我地无一口气食晒, 但到最后尾啲叉烧其实都无被煮到过熟, 可能个火都只系好细, 所以系刚刚好可以令个叉烧一直保持微热。叉烧系半肥瘦, 肥既地方唔多, 系两大块肉之间有一层薄薄既脂肪, 叉烧食落系非常之tender, 肥

店员都非当有礼物, 男店员同我地讲野既时候, 都系半鞠躬既形式, 超有礼貌! 我地点左一啲点心, 因为个朋友真系好钟意食点心, 而响德国佢住既地方又唔系有太多正宗既点心食, 难免会有啲 “思鄕”。首先黎左个 “蜜汁黑豚肉叉烧”, 系有个小火炉热住, 所以都keep住系暖, 虽然我地无一口气食晒, 但到最后尾啲叉烧其实都无被煮到过熟, 可能个火都只系好细, 所以系刚刚好可以令个叉烧一直保持微热。叉烧系半肥瘦, 肥既地方唔多, 系两大块肉之间有一层薄薄既脂肪, 叉烧食落系非常之tender, 肥熟适中, 个冲亦唔会太甜或唔够甜, 呢个黑豚肉叉烧系非常好食。
蜜汁黑豚肉叉烧
再黎有香槟金虾饺, 起初以为系落左香槟, 即系fushion? 但发觉系因为只虾饺皮系粉红既香槟色, 而面落亦有一层薄薄既金色, 应该系金箔, 好高贵, 我朋友一见到既时候 “哗” 左一声, 吓死我。虾饺咬落皮系好烟un,里面既虾又爽又鲜甜, 一盘两只, 细细件, 好精致, 好高贵, 朋友好钟意。
香槟金虾饺
食中菜好多时都会叫炸豆腐粒, 今次都唔例外, 叫左椒盐豆腐。啲豆腐切到好细粒去炸, 真系好cute! 份量唔多, 不过炸野都唔敢食太多, 但系食落又唔会觉得好热既感觉, 因为面头既炸壳香脆得黎系好有弹性的。食到咁上下, 有店员主动行过黎问我地对啲食物满唔满意, 佢仲要系一路笑住过黎问的, 呢度真系好好服务。
椒盐豆腐
今餐我地比较豪, 太耐无见啦, 梗系要食好啲! 我地仲叫左个 “招牌花胶滋补养生锅”, 店员系推埋架车仔过黎, 因为有个炉响我地面前煮个花胶锅, 店员仲帮我地分做两碗, 每一碗都系有一大块花胶, 系有手掌咁大块架! 花胶都煲到好够软, 个汤除左饮到花胶既胶原蛋白之外, 仲有系超鲜甜, 佢地加左杞子同虫草花, 我真系好钟意饮汤, 仲要系咁滋补既汤, 所以我超钟意呢个汤!!
招牌花胶滋补养生锅
之后黎既系甜品, “流心紫蕃薯”, 上面有啲花生碎粉, 个紫蕃薯咬落去之后系会流啲紫蕃薯酱出黎, 好满足! 唔太甜, 甜度刚刚好! 之后再食左个 “秘制龙虾炒面”, 我个朋友又睇到目定口呆, 因为好大只龙虾呀!!! 同埋我地无谂过龙虾同炒面系可以咁夹架! 个炒面炒到好香, 啲龙虾肉应该系泡过油炒过, 不过龙虾肉略嫌过左火, 唔够tender, 但系成个combination都好好食, 好香口! 同出面既炒面完全无得比!
流心紫蕃薯
秘制龙虾炒面
除左流心紫蕃薯, 最吸睛既甜品黎啦!!! 登登登登, 就系 “太极马拉糕”, 原来系有两只味, 一边系原味, 另一边系芝蔴口味, 先试原味, 咬落系啖啖既鸡蛋香, 好软熟, 一定要趁热食。另一边既芝蔴味, 原来系超级好味, 因为除左鸡蛋香, 仲有芝蔴香味, 两只味撞埋一齐系好夹, 而且卖相好靓, 用呢个甜品做句号, 真系无拣错! (系, 系我拣架啲食物, 我朋友都好满意!)。
太极马拉糕
呢度除左茶, 其实仲有cocktail饮, 我地叫左 “Old Shanghai”, 橙色既呢一杯 “Old Shanghai” 落左花椒, 酒味都几浓, 系落左Whisky, 好香, 好顺滑, 而朋友叫左一杯酒味无咁浓既 “Geisha Punch”, 饮落果汁味比酒味道, 唔怪得系叫做 “Punch”, 佢怕醉㖞!

呢一餐, 除左食物好食, 服务劲好之外, 仲有系个维港既景色好靓, 我朋友话下次黎香港都要再食返呢一间, 我话梗系会再带佢黎啦佢咁满意!
Geisha Punch
Old Shanghai