2018-10-24 604 浏览
之前其实经已同女朋友黎过呢到食一次,发现呢到好多中菜配搭都好新鲜,功夫好好,所以今次带多左家人一齐黎呢到食晚餐!第一道系冷盘,系一个莲藕中间酿左糯米等,对于平时唔食莲藕既我黎讲都容易接受,同时表面甜丝丝咁几开胃。之后系厚切叉烧皇,望落好似好瘦,开头都怕佢好干,但原来食落好淋滑,表面既酱汁唔会太甜,重点系厚切到,口感十足,钟意叉烧既朋友可以一试。秋葵好多时都唔系人人岩食,呢到用蒸既方式,每条出到黎都系好靓既翠绿色,榄角都好多,怕太咸可以夹走少少榄角,一样好食。呢款系我最推荐既呢到招牌菜,蜂蜜柚子虾球,虾球好大只,炸酱又唔会厚,仲有酸酸甜甜既酱汁,食完一旧好想再食第二旧。另一道都好推荐既菜式系呢个私房黄金球,整个饭团表面充满饭焦,浸系上汤入面就算浸左好一段时间都依然好有口感,上汤饮落都好鲜味,唔会太咸!酸菜鱼,虽然价钱上系今晚比较贵既一道菜,但同一时间份量都好多,每块鱼片都刚好熟透,好滑,加入左炸蒜去令成道菜更香口,酸菜清爽👍🏻黑金流沙包,上次食完今次都要再叫,比佢个面包吸引左,唔会有平时茶楼食既咁干同埋好烟烟靱靱,今次由于等女朋友到有啲耐,个包放耐左,但中间依然系流沙,一啲硬块都冇,值得

西湖桂芯藕

厚切叉烧皇

榄角肉松蒸秋葵

蜂蜜柚子虾球

私房金黄球泡饭

古坛酸菜滑鱼片

黑金流沙包
黑金流沙包,上次食完今次都要再叫,比佢个面包吸引左,唔会有平时茶楼食既咁干同埋好烟烟靱靱,今次由于等女朋友到有啲耐,个包放耐左,但中间依然系流沙,一啲硬块都冇,值得一赞!
浓汤咸烧骨奶白菜

浸白菜,上汤鲜甜,系唔错既蔬菜选择!
鲜虾野菜春卷

春卷外皮好酥脆,入面好多不同款既蔬菜,食落好甜,蔬菜增加左好多口感!
名馆虾饺皇

虾饺,我觉得由于呢到用既都系好爽脆既大虾球所以系好好食既,另外皮都好薄,睇到点心师傅既功夫。
风味腊肠粒蒸鸡饭

蒸饭开头以为好细个但其实深不见底,用左好多去骨鸡肉,个饭都好入味!
金薯棋子酥

最后上既系棋子酥,成粒其实都系用唔同蕃薯做成,中间有少少椰浆,冇另外加糖系佢既重点,口味好健康。

总结呢间名馆大部分菜式都系中上级别,份量大件,今次平日晚饭时间黎都唔算多人,点心有保证,楼面员工都充足,服务唔错!另外值得一提系佢既麦茶好好饮呀!
西湖桂芯藕
厚切叉烧皇