2020-02-13
呢排受到武汉肺炎嘅疫情影响,少咗出街食饭。呢一日放工约咗一位荃湾区嘅朋友,佢推介路德围呢间嘅冰室,于是我哋就入咗去食晚饭啦。我睇铺头嘅装修同埋格局,呢间冰室店主打系食鸡髀同埋蕃茄通,我就嗌咗一份蕃茄通配瑞士鸡髀试一试。果然系名不虚传,瑞士汁非常入味,鸡髀好大份,肉质够晒嫩滑。朋友叫咗个咖哩牛腩饭,睇落去已经知唔错,色、香都有,至于味道,朋友点评话系水准以上,呢个价位绝对收货。每人一份主食唔够喉,于是就额外叫多咗个芝士肉酱焗薯角,望落去已经非常吸引,呢个配搭好难做得难食,呢间舖keep到一贯水准。今次嗌咗两杯野饮,朋友叫咗杯菠萝冰,香港冰室嘅经典怀旧饮品之一。佢话相当足料,对得住个价钱咁话㖞。我就叫咗呢杯阿华田脆脆,见佢个名几特别,一于叫嚟试一试,估唔到加啲脆脆落阿华田到又几夹㖞,市面其他餐厅比较少见到呢种配搭。另外想讲讲呢到服务真系唔错,两位哥哥仔态度都好好,一举手就好快有人帮手落单!