2021-07-30
今日特登入去粉岭探位朋友,相约到联和墟一齐食返餐,联和墟食肆林立,路过见到恋姐龙手工涮涮锅既时候俾佢个名深深吸引,二话不说就入去帮衬店员安排好座位就提供QR CODE网上落单。网上落单方便又快捷,好抵赞。店员服务非常有礼好客,一路介绍唔同菜式配料,我地亦听从店员意见落单。椰子鸡锅(半只)打边最重要当然系汤底。汤底送到时配上半只走地鸡,店员主动将鸡件落锅。奶白色椰子鸡汤闻落非常香浓。唔洗一阵汤底滚起即时饮返碗汤,椰子鸡汤味道浓郁,椰子味非常出众,走地鸡件肉质嫩滑但不差咬口感,而且鸡味同样出众,配埋汤一齐享用无得弹。手工即炸鱼皮鱼皮全手工制作,绝对唔系叫货返。上到黎热辣辣非常脆口。 手工即炸响铃响铃同样即叫即整,唔油腻又干身。响铃食落非常松脆,即时食或者浸一浸汤食都唔错。虾兵爱上老油条将虾滑同油条配合炸成,虾滑弹牙,油条香脆,当餐前小食绝对唔错。竹庶茅根点左咁多煎炸野当然要清下热气。竹庶茅根餐厅自家制作,并无添加任何糖水糖浆,所以味道清甜,入口舒服。饺饺震三款手工饺分别有鲜虾云吞、黑松露水饺、韭菜水饺。每一款系餐厅自己包自己制作,绝对好食过其他铺头工场来货。个人最喜欢鲜虾云吞,食落原只鲜虾
椰子鸡锅(半只)
手工即炸鱼皮
鱼皮全手工制作,绝对唔系叫货返。上到黎热辣辣非常脆口。
手工即炸响铃
虾兵爱上老油条
竹庶茅根
饺饺震
三款手工饺分别有鲜虾云吞、黑松露水饺、韭菜水饺。每一款系餐厅自己包自己制作,绝对好食过其他铺头工场来货。个人最喜欢鲜虾云吞,食落原只鲜虾肉,云吞索哂汤底味道,一啖一粒好食到震。
手打黑松露墨鱼滑
手打墨鱼滑再配上黑松露,墨鱼滑非常弹牙,黑松露味道又浓郁,出色之作。
鲜蔬菜篮
精美既菜篮有各款蔬菜,每种蔬菜都非常新鲜,适合钟意多款菜式嘅朋友选择。