2019-01-04
荃湾美食小店多众为人知🤭前两晚又捐窿捐隙揾到宝😍系位于小巷唔太起眼既日式拉面店🍜食完觉得要推介,自己亦回会回头🤤_依间日式拉面店令我揾返系日本既感觉,餐厅门口放左部零售贩卖机买票点餐,所以只收现金,买完要就可以入座等食啦,小店装入行简约日本风,坐得都舒服😌每碗拉面都包左叉烧、溏心蛋。-♥️松叶蟹盖味噌拉面🍜($108)依个蟹盖拉面系餐厅新出架😍卖相系咪好吸睛呢?除左卖相掂,佢既味道都相当唔错🙌🏻🦀原只蟹盖炙烧完上,食落有蟹膏有蟹肉,双重满足,蟹膏份量绝对唔少‼️基本上啖啖都有蟹膏,味道鲜甜。除左蟹盖,仲有两条松叶蟹棒😛🍜面分两种,直面同曲面,曲面系好似公仔面咁,直面就系我地平时食开既拉面,今次选左直面。面质弹牙,挂汤力都唔错!🐷要赞一赞依到既叉烧,食材用上半肥瘦五花腩位,再用炙烧既煮法,食落有溶化既感觉,仲带油脂香😍😍瘦既部份都好淋,肉质嫩滑。叉烧都煮得好入味,唔系淡而无味既猪肉,食拉面叉烧一定要系半肥瘦,正🤤🥚溏心蛋都做得好出色,流心效果做得好好,食得出烹煮时间控制得岩岩好!🍲汤底系味噌原味,味道浓郁带点鲜甜,因为汤底系加左肉碎去做,食得出真材实料!-樱花虾拉面🍜($88)🦐好多樱花干铺
_
♥️松叶蟹盖味噌拉面🍜($108)
樱花虾拉面🍜($88)
🦐好多樱花干铺系面,而且仲要系烘过既,食落脆身,帮拉面吊一吊鲜味✌🏻依碗既汤底相比蟹盖个碗系浓啲重口味啲,但各有各好食,蟹盖个碗会鲜甜啲,依碗会浓味啲‼️
最后依到仲有好多日本饮料,点左袖子味炭酸汔水,依d有气饮品配拉面简直是一流😍
总结系一间有诚意小店,值得一试👍🏻