之前同朋友回家时见到佢屋企附近开左间新式茶楼,朝早下午饮茶,夜晚就比人叫下小菜饮两杯,好似大排档咁~餐厅装修设计比较新派,平时抗拒去中菜茶楼既年轻人都可以黎打下卡😂我地先叫左个「精采一人前」最平$68就可以食到主食、前菜、点心同埋甜品🤩主食由最平$68-$88都有,我地试左$68既雪菜黑豚肉炆米粉~米粉一上枱时我地都俾个份量吓一吓😱份量3-4人食都唔过份!黑豚肉唔会炒到好干,米粉都够湿润唔会痴埋一旧,食落好似粉丝咁幼细,而且调味唔会好浓,够哂健康👍🏻前菜叫左烧腩仔烧腩仔肥瘦适中,就算冇汁都食得出腌制个味刚刚好点心叫左菜苗饺菜苗饺大大旧,入面有两只鲜虾另外我地仲叫左几样点心。雪山叉烧包($33)有3大个,表皮做到好似菠萝包个皮咁松脆,同菠萝包唔同系佢多左淡淡既椰子味;馅料都几甜~必食XO酱萝卜糕( $38)平时好怕萝卜糕比XO油浸住,但呢间唔会落过多XO酱油,同时食到浓浓既XO酱味,又食到萝卜糕脆边。四宝滑鸡札($33) 两大件,入面好足料,鸡肉大块得黎又够滑!芝士虾长春卷 ($35)春卷皮够香脆,每一啖都食到芝士虾,够哂满足。必食鲍汁猪手粒($42)鲍汁唔系平时开罐头果只,而系有用心调

我地先叫左个「精采一人前」
最平$68就可以食到主食、前菜、点心同埋甜品🤩
雪菜黑豚肉炆米粉

米粉一上枱时我地都俾个份量吓一吓😱
份量3-4人食都唔过份!

前菜叫左烧腩仔
烧腩仔肥瘦适中,就算冇汁都食得出腌制个味刚刚好

点心叫左菜苗饺
菜苗饺大大旧,入面有两只鲜虾

另外我地仲叫左几样点心。

雪山焗叉烧包
雪山叉烧包($33)

XO酱萝卜糕

必食XO酱萝卜糕( $38)

四宝滑鸡札

四宝滑鸡札($33)
两大件,入面好足料,鸡肉大块得黎又够滑!

芝士虾长春卷

芝士虾长春卷 ($35)
春卷皮够香脆,每一啖都食到芝士虾,够哂满足。

鲍汁猪手粒

必食鲍汁猪手粒($42)
鲍汁唔系平时开罐头果只,而系有用心调制~
饮落有甜味,而且好浓稠~
猪手都炆得好冧,唔会好难咬开👍🏻

最后我地仲将个鲍鱼汁倒落米粉捞埋黎食,味道再提升多个层次,推介大家都可以咁试。🤣

总结:呢间新开既新式茶楼好抵食,我地两个人最后食唔哂要打包走🤣
佢个一人前真系好大份,$100内食到饱。
雪山叉烧包同鲍汁猪手粒都系必食之选。有机会想试埋佢夜晚大牌档饮番两杯🍻
2023-02-25
雪菜黑豚肉炆米粉