2023-01-26
好味指数😋😋😋😋回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️开心指数🤗🤗🤗🤗农历新年,好多屋企都钟意去食中式酒楼,我屋企一向都唔算好传统,开年饭就去咗食日本嘢。🍴和牛寿喜烧定食($208)呢个系 menu 上面最贵嘅定食,鹿儿岛和牛片油花均匀,汤底系地头鸡汤,配有日本鸡蛋、一大碗蔬菜、白饭、3款前菜。和牛轻轻灼过就可以食得,肉味浓而且入口即化,好味!🍴银鳕鱼西京烧定食($138)西京烧系用面曲同甜白味噌腌制过之后再烧制嘅食物,银鳕鱼好厚肉,腌制得好好味,调味做得好好,够味又唔会盖过鱼味,银鳕鱼好肥美有鱼油香味,好嫩滑。呢个定食配有白饭、面豉汤、3款前菜,而鱼边仲有多2款前菜(定系叫配菜呢?)。🍴安格斯小牛排定食($138)定食跟埋烧炉自己烧,牛小排份量唔少,唔算太薄,食落非常爽口,好味!牛嘅质素对得住价钱!呢个定食配有白饭、面豉汤、2款前菜(冇蒟蒻)。🍴安格斯牛小排及牛柳粒定食($118)牛小排同牛柳粒各有5件,我哋用一个炉烧牛小排,用另一个炉烧牛柳粒,唔知系咪因为个炉冇烧过牛小排,炉面冇咩油份,一放牛柳粒上去,就即刻黐底,要用个夹加埋筷子先勉强可以翻转,牛柳粒肉味比较浓,但同时相对比较嚡,对我嚟讲,俾多$20
回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️
开心指数🤗🤗🤗🤗
🍴和牛寿喜烧定食($208)
和牛寿喜烧定食
🍴银鳕鱼西京烧定食($138)
银鳕鱼西京烧定食
🍴安格斯小牛排定食($138)
安格斯小牛排定食
🍴安格斯牛小排及牛柳粒定食($118)
牛小排同牛柳粒各有5件,我哋用一个炉烧牛小排,用另一个炉烧牛柳粒,唔知系咪因为个炉冇烧过牛小排,炉面冇咩油份,一放牛柳粒上去,就即刻黐底,要用个夹加埋筷子先勉强可以翻转,牛柳粒肉味比较浓,但同时相对比较嚡,对我嚟讲,俾多$20 将5粒牛柳粒换埋做牛小排会开心D,可能我钟意食爽口有油花嘅牛小排多D啦!
安格斯牛小排及牛柳粒定食
关于烧炉小插曲,烧炉嘅助燃粒比较快烧完,除非 non stop 专注地系咁一烧完就食,极速鲸吞成个定食外,唔系的话,基本上个火中途一定会熄,要店员更换;如果坐梳化卡位,而个炉放得比较入嘅位置,就要梳化其中一边嘅人行出嚟俾位个店员,先可以换到,而我哋因为牛柳粒烧到一个炉黐底,就将1碟半嘅牛小排集中一个炉烧,店员就要嚟换咗两次助燃粒先烧得完。所以我建议,如果坐梳化卡位,而烧牛嘅,可能要将个炉放响较出嘅位置,等店员伸手就换到,或者餐厅方面考虑换一款比较烧得耐少少嘅助燃粒。
餐厅另外可以加$20,享用饮品吧(8款冻饮,5款热饮茶包 + 咖啡)、沙律吧(6款普通沙律配料加沙律菜)同甜品吧(2款小方格甜品),如果本身食饭都会叫饮品嘅,可能都几抵,饮2杯已经值回票价,虽然沙律甜品方面就唔算精美。
餐厅用餐时间限时75分钟,所以一点咗餐之后,D 餐出得好快!我嘅体验系,食厨房煮好嘅定食,或者人少少两口子食饭,唔使讲太多嘢,75分钟会食得比较轻松;如果几个朋友开心 share 咁食寿喜烧同烧肉,加埋出去攞吓嘢饮沙律甜品,就会比较难倾偈,成餐饭会感觉好忙。所以谂返起烧肉炉个助燃粒点解咁快烧完,可能餐厅根本唔系预客人慢慢烧嘅。
我试咗4款比较贵嘅日式定食,水准都好高,下次会想嚟试普通几十蚊嘅定食,睇吓系咪都咁好质素!不过,安格斯牛小排绝对系我想再 encore 嘅,因为唔系太贵又好食~
☆ follow my IG @tracyloveliving ☆