2019-04-19
食点心以前只会系酒楼,而家好多食肆都会主打点心。因为「点心」除受香港人欢迎,还有不少游客慕名而来。系先达广场附近的小巴站留意到有一间食肆名「银津点心茶餐厅」,黎到旺角又要食lunch, 就决定食呢间啦!餐厅装修光鲜,枱上餐具十分清洁,呢一点系要赞!虽然唔系好多坐位,但到午饭前已经差不多坐满。坐低还可以选择茶类(普洱,香片等)墙壁上贴满餐厅特色茶,竟然有Wi-Fi 提供,为游客及食客提供得好贴心。点心要自己系餐单上剔,原来除点心外还有西式食物,点心价钱由$18起, 蒸饭都系$28就有, 真系抵食㖞 ! 劲饿底既我点左以下食物:上汤鱼翅灌汤饺 $32川弓百芷炖鱼头汤 $48黑芝麻流心西多士 $25饭市一人套餐 $48(𫠒鱼香菇肉饼饭,白灼唐生菜,热柠蜜)樽仔奶茶 $23 (外卖)上汤鱼翅灌汤饺见到隔离枱真系好大粒就叫左,果然坚大粒,上汤鲜甜,唔咸,汤饺肉嫩多汁还真系见到有鱼翅呀!川弓百芷炖鱼头汤坚足料,汤亦系超级热辣辣奉上。喜欢食鱼头更加不能错过,鱼头炖至连骨都食到,口感一流。炖汤无加味精,入口啖啖又香又浓。黑芝麻流心西多士本身都中意食黑芝麻,一切开,浓浓的芝麻蓉已流出黎,好香的芝麻味而且
上汤鱼翅灌汤饺 $32
川弓百芷炖鱼头汤 $48
黑芝麻流心西多士 $25
饭市一人套餐 $48
(𫠒鱼香菇肉饼饭,白灼唐生菜,热柠蜜)
樽仔奶茶 $23 (外卖)
上汤鱼翅灌汤饺
川弓百芷炖鱼头汤
黑芝麻流心西多士
本身都中意食黑芝麻,一切开,浓浓的芝麻蓉已流出黎,好香的芝麻味而且容量好多,浸到整片的西多士。原来除左糖浆,炼奶之外,芝麻蓉都超级配。
𫠒鱼香菇肉饼饭
𫠒鱼粒粒弹牙,肉饼嫩滑,加了少鼓油令整个蒸饭倍添好味。
灼唐生菜
以为例牌得份量不多,想不到比我想像的多,加上菜得新鲜!不错!
准备埋单走人,见到不少食客都有叫樽仔奶茶,$23价钱合理,所以外卖左一支返公司饮,果然茶滑够香,好想再饮多次呢!
题外话/补充资料:
当日仲见到有一班OL, 预先订枱及点好晒点心, 一黎到就可以开餐, 系旺角附近返工都可以下次试试。