2021-02-03 171 浏览
对精致中菜一向非常支持,而专程来到Cubus我想和很多食家一样都系因为最近那个半价推广活动促成。必须提一提,以及各位好多时忽视嘅系:呢家颜府御膳星期六、日系无午市套餐Set,有兴趣一尝午市套餐嘅朋友要选平日来了😄。入正题,一进入颜府御膳,格局明显系走中高档路线嘅。装修、布置、餐具都别出心裁。但硬伤一如其他食家所言,服务上明显要改善一下,呢点之后再提。一场黎到,当然要一尝招牌名菜。但碍于限聚人数,所以决定集中试点心、饭面同埋甜品。餐前小食:应该系豆角炒虾干,配上特制酱汁。味道几好,但卖相认真麻麻,无咗其他食家所讲嘅琥珀合桃,感觉有啲将货就价,开局感觉麻麻。本身以为点心会先上,但先黎嘅系铁板鲜沙姜陈皮生煎鸡。未上到菜离远都闻到好香,配上淡淡陈皮味,登时改观。鸡油嘅香味喺铁板上嘶嘶作响,鸡件全部都已经去骨,火喉恰到好处,非常嫩滑,令人食指大动。唯一一件未去骨嘅鸡件只系比较难处理嘅关节位,可见餐厅对菜肴非常用心。紧接而来嘅系蛏子皇樱花虾蒜香糯米饭。份量上颜府御膳紧贴高级中菜馆嘅标准,大多以尝味为主,糯米饭份量唔多,但非常入味。明显厨师系精心研究配搭过呢道招牌菜,即使无传统嘅荷叶香但樱花虾出奇地
餐前小食
铁板鲜沙姜陈皮生煎鸡 (半只)
紧接而来嘅系蛏子皇樱花虾蒜香糯米饭。份量上颜府御膳紧贴高级中菜馆嘅标准,大多以尝味为主,糯米饭份量唔多,但非常入味。明显厨师系精心研究配搭过呢道招牌菜,即使无传统嘅荷叶香但樱花虾出奇地同糯米饭匹配,蛏子皇亦好新鲜同足料,系一道令人惊艳嘅特色菜肴,个人大力推荐。
蛏子皇樱花虾蒜香糯米饭 (每位)
点心方面颜府提供咗十个选择,今次试咗其中六款,整体水准都几高。
必试脆皮麻辣烧卖 $66。炸粉本身唔厚,无掩盖到本身烧卖嘅肉味,食落有少少辣,比起普通椒盐烧卖优胜嘅地方在于食材本身。花椒既系点缀亦系伴食,咬一啖烧卖再咬一口花椒,麻辣度自行选择,过瘾得黎亦非常惹味。
脆皮麻辣烧卖
长脚蟹牛油果春卷 $60。另一款香口嘅点心,同样非常值得一试。春卷卖相同长脚蟹已经有啲似,食落中间嘅牛油果、蟹肉同香脆嘅春卷皮配搭适宜,海鲜味十足之余,不失脆口同creamy。
长脚蟹牛油果春卷
红椒汁露笋虾饺 $68。虾饺正常发挥,食落会有少量露笋口感,但红椒汁味道唔明显。
红椒汁露笋虾饺
药膳小笼包 $48。小笼包系另一个惊喜,独特嘅地方系喺汤汁,药材味无盖过本身肉汁嘅味道,非常有功架。
药膳小笼包
远年陈皮上汤牛肉球 $52。口感比一般茶楼好,配合每颗牛肉球底下嘅萝卜同上汤一齐食,感觉几清新。
远年陈皮上汤牛肉球
黑松露酱带子饺 $66。非常别致嘅一款点心,原先以为内馅都系菇菌类,但一口食落原来内里系夹杂碎海鲜,口感非常独特。美中不足嘅系带子偏簿,食唔出带子味。
黑松露酱带子饺
甜品点咗蛋白杏仁茶 $58同埋南北杏桃胶雪耳炖万寿果 $68。以中式糖水而言水准都系平均值以上。朋友反映蛋白杏仁茶口感比较黏厚,杏仁味比较重;桃胶雪耳比较清甜,材料都好足,食完消减到唔少饱滞嘅感觉。
蛋白杏仁茶
南北杏桃胶雪耳炖万寿果
作为精致中菜,颜府食物嘅质素真系几高,就算对照番米芝莲推介嘅精致中菜餐厅都毫不逊色。服务上其实都系不过不失,只系部份侍应态度比较冷淡,但上菜、换碟、添茶等服务都有做足,如果改善埋呢一点,相信即使做正价亦都会吸引到一班高要求嘅食客。而半价食到呢餐,非常满足!
2021-01-30
用餐优惠
优惠券
铁板鲜沙姜陈皮生煎鸡 (半只)
蛏子皇樱花虾蒜香糯米饭 (每位)
脆皮麻辣烧卖
长脚蟹牛油果春卷