2018-10-30 191 浏览
最近特别多饭局,有移民海外嘅 friend返咗嚟,又有旧同事约聚旧,又有朋友约食饭派喜帖 ...... 总之经常要mark diary好唔得闲。今次我系同个 friend去了愉景新城嘅 Chef's Stage Kitchen食饭,一间口碑好好的餐厅。我哋分别拣了两款主菜再加$38 upgrade做套餐(包餐汤或沙律及饮品) 。首先上台的是黑松露牛肝菌蘑菇浓汤和柚子沙律,热腾腾的香滑浓汤配香草面包,加上清新柚子鲜橙肉沙律,非常醒胃,净系食呢个头盘,我已经知道冇嚟错。跟住主菜出场 - 鲜蓝蟹蟹肉及露笋烩意大利饭同埋炭烧慢煮猪鞍扒;呢款意大利饭里面有好多蟹肉,感觉啲饭系用海鲜蟹膏蟹汁烩煮,唔重芝士味,食落有惊喜,唔腻好开胃;而炭烧慢煮猪鞍扒系将经过12小时慢煮嘅猪鞍扒,啲肉质仍然很嫩滑唔鞋,加上酱汁再炭烧,啲肉冇咁干好香口,真心好食。饮品我们要姜茶和鸳鸯,鸳鸯是在一杯香滑奶茶上面加一层绵密奶盖,再加特浓咖啡冰砖,所以最初饮时只会饮到奶茶,中段因为咖啡冰砖开始溶,会饮到鸳鸯味,最后冰砖差不多溶掉,会完全饮到浓浓的咖啡,一杯饮品有几个层次变化,真系好特别,啱晒我呢个咖啡精!最后是甜品时间,我哋

最后是甜品时间,我哋点了焦糖炖蛋和Tiramisu (这些套餐不包的), 这两份甜品都好有水准,而且份量很大,一份足够二人食。

呢一餐真系太满足了

埋单都好有玩味!
鸳鸯
鸳鸯