2021-03-21 216 浏览
之前嚟大埔附近做野个阵已经留意到「一鸣拉面」哩间日式拉面小店,今日终于有机会可以初试美食。门面及店内都装潢甚具和风味道,木制家具加上暖色柔和嘅灯光,真系好似去咗传统日本拉面店咁呀。讲埋美食先,「一鸣」哩到嘅午餐有4款拉面可供选择,另外可加$20/$30转成连小食贴饮品嘅套餐,性价比超高。我同友人就分别拣咗「黑蒜。鸣」同「香菜。鸣」拉面🍜 「黑蒜。鸣」顾名思义就系黑蒜油猪骨浓汤拉面,黑忟忟嘅汤底充满香浓嘅黑蒜香气,但又唔会抢过猪骨浓汤味道。小妹就拣咗直面加猪软骨做配料,猪软骨细细粒咁而且煮得好稔好稔👍🏻「香菜。鸣」就系近排大热嘅芫茜汤底,绿油油嘅猪骨汤底好吸晴,芫茜嘅清新可以中和番猪骨汤嘅油腻感,啱哂钟意淡口味嘅友人。友人拣咗日式叉烧同曲面,曲身面条更能提高挂汤能力,每啖都挂满芫茜香气👍🏻两款小食炸鸡同日式煎饺我地都试咗,一客有4件可以开心share ,两款小食都好唔错,够脆身但又可以保持肉汁唔会过份干身👍🏻

我同友人就分别拣咗「黑蒜。鸣」同「香菜。鸣」拉面🍜

• 黑蒜。鸣