2015-05-07
Ⓢ已经唔系第一次嚟韩冰食甜品喇今次重临系因为佢的确好食,今次同未嚟过嘅朋友一齐嚟,试下上次未食嘅芒果雪花冰地方依旧,连甜品质素都保持得好好,一如以往系个几啱朋友欢聚闲聊的地方▼先上咗个《芒果雪花冰》(HKD$78),芒果一向系Ⓢ的心头好,而韩冰的《芒果雪花冰》非常足料,每粒芒果都系大大旧的而且味道非常甜,食得出唔系糖水浸出嚟嘅假甜味,而系发自芒果的果甜味配合埋下面嘅牛奶雪花冰,雪花冰绵到Feel唔到咁,牛奶味道更与云呢嗱雪糕相映成趣呢!▼之后就系上次都食过嘅《蓝莓芝士雪花冰》(HKD$78)。之所以再叫返呢个甜品,当然系因为食过翻寻味啦蓝莓同芝士一向系绝配,而喺呢个雪花冰之中,芝士系以Cheese cake嘅形态出现,加上落足份量嘅蓝莓酱,就好似食紧Blueberry cheese cake加上绵绵冰的感觉第一次食嘅朋友都大赞好味呢值得一赞嘅系雪花冰的layer非常有技巧,佢并唔系一堆雪花冰垫住上面咁多配料,而系以一层层的方式砌成成个甜品,每每食到中间时都会挖掘到小小的芒果粒/cheese cake,足见其用❤之作令到甜品唔会负荷过重而破坏卖相Ⓢ❥总括嚟讲,韩冰真系一间几令人满意嘅甜品
Ⓢ❥总括嚟讲,韩冰真系一间几令人满意嘅甜品店,位置方便喺海港城行行下街觉得攰就可以嚟叹返个甜品、歇息一下。唯一可以挑剔嘅就只有雪花冰非常易溶,食到尾声总会有一大堆溶咗嘅「雪花水」,不过都考虑到可能系因为雪花冰太绵的关系,所以可以接受希望日后再嚟嘅话,可以有机会试埋其他唔同种类的甜品/小食啦^^