2023-06-22
💁♀️💁♂️ 16/6/2023(Fri), Dinner🍽今晚💁♀️为食妙妙同💁♂️A先生带住两个小朋友👧🏻👦🏻,喺尖沙咀食完晚饭之后,两个小朋友又话想食埋甜品先返屋企。喺附近见到呢间糖宫甜品专门店🍦🍧🍨,外围嘅装饰简洁,内𥚃就走工业风路线,墙身都系用返水泥嘅原色为主。加上佢哋嘅甜品取名又几特别,食晒字咁,例如有菠多野结冰🤤、榴酷珑等等⋯⋯一于就入去食埋个美满嘅甜品先返屋企啦😋😋😋!而今晚我地order咗:🔆 菠多野结冰(透明人间篇)($70)令人(应该主要都系男士)遐想🤤嘅一个甜品,主要有原只地门菠萝🍍,切开入面嘅菠萝🍍肉之后用来装菠萝🍍味嘅雪花冰,再视乎你点嘅系咩篇就配唔同嘅甜品,“暗黑乱入篇”就配黑凉粉;“一路向西篇”就配西米露;至于A先生选嘅“透明人间篇”就配水晶凉粉。雪花冰软绵冰凉,入口即溶,有浓浓既菠萝🍍味道,清爽好味,好岩咁热既天气食。底下面有啲菠萝粒,系装住雪花冰嘅菠萝🍍开出嚟嘅新鲜果肉,因为唔系浸过糖水嘅罐头货,所以食落甜中带点点微酸,系菠萝🍍嘅天然味道。至于透明人间嘅主题-水晶凉粉伴住椰汁🥥同埋新鲜菠萝🍍一齐食,水晶凉粉隐约食到少少椰皇水嘅味道,质感滑捋捋咁轻轻一
而今晚我地order咗:
🔆 菠多野结冰(透明人间篇)($70)
雪花冰软绵冰凉,入口即溶,有浓浓既菠萝🍍味道,清爽好味,好岩咁热既天气食。底下面有啲菠萝粒,系装住雪花冰嘅菠萝🍍开出嚟嘅新鲜果肉,因为唔系浸过糖水嘅罐头货,所以食落甜中带点点微酸,系菠萝🍍嘅天然味道。至于透明人间嘅主题-水晶凉粉伴住椰汁🥥同埋新鲜菠萝🍍一齐食,水晶凉粉隐约食到少少椰皇水嘅味道,质感滑捋捋咁轻轻一吸就滑入喉咙,就似透明人间咁,只觉冰凉透心,而不留踪迹。
🔆 玉桂香蕉🍌窝夫🧇伴雪糕🍦($48)
玉桂同香蕉🍌本身都好匹配,窝夫🧇外脆内软糯,食落面粉香同蛋香都唔错。至于雪糕有唔少口味可以选择,我哋就简简单单咁拣咗云尼拿味,味道唔会抢过窝夫🧇同玉桂香蕉🍌嘅味,配合热焫焫嘅窝夫🧇,一冷一热口感够爽。
🔆 即制榴梿酥皮拿破仑($64)加榴梿雪糕(+$10)
两件即焗而又好松化嘅酥皮拿破仑上面放咗吉士,再有份量绝不吝啬嘅榴梿蓉,上枱时榴梿味扑鼻,每啖都有满满嘅榴梿蓉,味道香甜又带点榴梿质感,即使再饱都要叫嘅一个甜点。作为榴梿控嘅我哋再加咗一球榴梿雪糕,雪糕入口幼滑,榴梿味浓郁,仍有丝丝嘅榴梿肉嘅质感,即使单叫呢个雪糕都好好食😋。
🔆 椰皇🥥炖蛋白($60)加芋圆(+$10)
热食嘅椰皇🥥炖蛋白入口清甜够滑,炖蛋白带有椰皇嘅味道,食落唔会太甜,食食吓仲可以食埋本身椰皇嘅果肉。芋圆入口烟烟韧韧,都有蕃薯🍠、芋头嘅味道,唔会只系食到粉嘅味道。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整体食评:9.5/🔟
❤🙆♀️(为食妙妙)整体食评:9/🔟
👉🏻 餐厅有两层,地方都好大,楼梯旁边都有霓虹灯装饰,几特别
A先生车友指数 🚗
🛣️ 交通容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊车容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊车今晚A先生好彩地泊到漆咸围嘅表位🅿️,如果唔系可能要泊去尖东嘅停车场🅿️
👉🏻 尖沙咀站或者尖东站行过嚟都系10分钟左右,尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆