2019-08-14
餐厅design个环境都几舒服,周围都欧绿有木同植物装修,带台式餐厅风格,如果有坐垫、背垫嘅位置会再舒服d,因唔系餐厅内坐位都有坐垫同背垫。2个女人食9样菜色,拣直大胃王表演,show time~Order:蟹皇小笼包、虾肉蒸饺、四起烤麸、红烧猪手、椒麻鸡腿排、菜肉云吞面、台湾红烧牛肉面、台式卤肉饭、豆沙窝饼👉🏻蟹皇小笼包、虾肉蒸饺-小笼包同蒸饺入面一样保留汤汁,皮唔会过厚,留意到蒸笼内唔系用蒸笼纸垫底,系用布块垫住,相信都摆左心机落菜色设计到👉🏻四喜烤麸、红烧猪手、椒麻鸡腿排-3者对我尼讲都系小吃类,比我排名次,我首选会先椒麻鸡腿排、四起烤麸、最后红烧猪手三味各有水准,四起烤麸、红烧猪手同市面上食到嘅口味差异唔大,而椒麻鸡腿排就最有惊喜,盐酥鸡嘅口味换咗做盐酥鸡腿排切条再配佢地调制有辣味嘅酱汁真系非常香口入胃👉🏻菜肉云吞面👼🏻、台湾红烧牛肉面🧛♀️-两者间,一个系天使一个系魔鬼👼🏻菜肉云吞面味道较清,仲有阵甘甘地嘅味,类似花旗参嘅味道几深印象,菜肉云吞味道都唔错🧛♀️而红烧牛肉面原来带辣味,menu上同职员都冇作过解说,第一口食落有辣味差d以为点错😂💦而牛肉汤式偏浓味,有d似出面食牛
2个女人食9样菜色,拣直大胃王表演,show time~
👉🏻蟹皇小笼包、虾肉蒸饺-
👉🏻四喜烤麸、红烧猪手、椒麻鸡腿排-
👉🏻菜肉云吞面👼🏻、台湾红烧牛肉面🧛♀️-
两者间,一个系天使一个系魔鬼
🧛♀️而红烧牛肉面原来带辣味,menu上同职员都冇作过解说,第一口食落有辣味差d以为点错😂💦而牛肉汤式偏浓味,有d似出面食牛腩面嘅汤底
🧚♂️两款嘅面底都系上海面,粗幼同口感都唔错嘅系
👉🏻台式卤肉饭-
可能其他菜式嘅味道都唔差,显得台式卤肉饭唔太惊喜,卤肉汁同肉碎调配都好味嘅,只系饭身比出面食到嘅卤肉饭再软些,影响左少少口感
👉🏻豆沙窝饼-
果然系我至爱甜品名单🥰,就算系放左一阵,识落依然有少许温度,外皮松脆,入面包上唔少红豆
整体来讲,食物嘅质数其实都唔错,比我系会带朋友尼试
但服务就真系一般,可能我地枱枱安排嘅位置较远,经常都好难揾职员落单、加热水、埋单等,就算职员经过都经常忽略食客举手🙋🏻♂️🙋🏻示意
另外落完order嘅落单纸会放于枱面,职员落菜时直接压住A4字咁大张嘅落单纸,落单纸都整湿埋🙈💦感觉唔专业同冇服务
✊🏻但最后我都依然觉得佢值得好评,好少一间食店可以同时order到上海、台湾、中餐菜色,另外师傅嘅手艺系真了得,现今太多食店菜色味煮得好已急著开铺经营,难得有水准嘅菜色应比更多机会,真心希望餐厅嘅服务可以经培训慢慢进步,咁餐厅质素毫无疑问会越嚟越好
🙋🏻♀️俾多啲机会唔同食店,只要乐意比机会,通常进步空间可以好大,时日有加会愈做愈好,香港人太健忘急速,对一般评价或要等既食店都唔会返转头,相信大家可抱着支持本地食店想法,成长对每间餐厅都十分重要,请一齐多一分抱容之心❤️。👍🏻