2022-09-22
今日难得几姊妹一齐放假,就约埋妈妈一齐食饭,今日就出咗去沙田「Butlery」试试。一行7人咩都想食,set lunch, main course, 小食甚至乎甜品样样都想食人多就可以试多啲!最后set lunch x31 安格斯牛肉,炒洋葱🧅蘑菇&芝士汉堡配薯条2 虾🦐肉,鱿鱼🦑,青口,带子&龙虾汁意大利饭3 煎西冷牛扒配薯仔🥔&黑椒忌廉汁(跟餐洋葱汤x2 沙律x1)🍟 x2 酸忌廉牛油果酱薯条+三重芝士薯条白酒煮青口配多士x2海胆、带子、蟹肉海胆忌廉汁意粉🍝慢煮手撕猪肉、酸椰菜香草蕃茄汁芝士千层面西冷扒煎得有点熟,好彩唔鞋,配菜有翠玉瓜薯仔同车厘茄份量都唔少海鲜🦞汁意大利饭,海鲜数量都唔少,risotto煮得几好,唔会太硬或太湿安格斯汉堡块牛肉好juicy, 洋葱炒得好香同好甜海胆带子蟹肉忌廉意粉,劲正有一大块海胆,两粒带子,意粉中夹著大量蟹肉,真系(难怪唔会放落set lunch入面)手撕猪肉千层面原来不是千层面,睇清楚个英文名其实佢系叫roll, 唔怪之得佢一啲都唔似千层面嘅做法啦。只系用左千层面皮包卷住手撕猪肉加其他配料同酱汁,所以佢只可以叫做猪肉卷但不能叫做千层面。不过,手
最后set lunch x3
1 安格斯牛肉,炒洋葱🧅蘑菇&芝士汉堡配薯条
2 虾🦐肉,鱿鱼🦑,青口,带子&龙虾汁意大利饭
3 煎西冷牛扒配薯仔🥔&黑椒忌廉汁
(跟餐洋葱汤x2 沙律x1)
🍟 x2 酸忌廉牛油果酱薯条+三重芝士薯条
白酒煮青口配多士x2
海胆、带子、蟹肉海胆忌廉汁意粉🍝
慢煮手撕猪肉、酸椰菜香草蕃茄汁芝士千层面
西冷牛扒
海鲜意大利饭
安格斯汉堡块牛肉好juicy, 洋葱炒得好香同好甜
安格斯牛肉汉堡配薯条
海胆带子海胆酱意粉
手撕猪肉千层面原来不是千层面,睇清楚个英文名其实佢系叫roll, 唔怪之得佢一啲都唔似千层面嘅做法啦。只系用左千层面皮包卷住手撕猪肉加其他配料同酱汁,所以佢只可以叫做猪肉卷但不能叫做千层面。不过,手撕猪肉就几好食,好软熟,味道都唔错
手撕猪肉千层面
薯条🍟炸得好好,条条都好脆。酸忌廉牛油果酱配薯条而三重芝士更加芝士汁劲多每一条薯条都可以沾到芝士酱。
三重芝士薯条
白酒煮青口只只都饱满,一份大约有10只左右,白酒忌廉汁好好味,配上两块多士,单食有牛油味同甜味嘅多士都已经好所以我哋最后都叫左两份
白酒煮青口配多士
跟餐嘅洋葱汤好够味,沙律🥗都绝不欺场都有两片ham嫁。
洋葱汤沙律
食完咸当然要试埋甜品啦
抹茶吉士酱pancake
伯爵茶酱pancake
apple crumble
奶昔-朱古力、士多啤梨同Bailey&cream
抹茶吉士酱其实有啲似我平时搽面包嘅抹茶酱,旁边配上三粒蕨饼,红豆同士多啤梨
Matcha cream pancake
伯爵茶酱pancake食落唔太够茶味,无花果都几新鲜嘅
Earl grey pancake
Pancake 🥞 真系好软熟,其实配上什么酱都好好味。
Pancake 出嚟个样都相一样靓嫁
apple crumble 嘅苹果分量十足,每粒苹果煮得刚刚好唔会太甜,而两块法式多士搽上云呢拿雪糕好好味
Apple crumble french toast
用Bailey 打嘅奶昔真系有Bailey 香+朱古力
朱古力奶昔就浓浓嘅朱古力味,又唔会甜到漏两款都好滑,唔会太希或太杰,好容易就饮到(士多啤梨味我冇饮呀所以唔知有几好味)
今日试左好多好嘢时间过得好快,食下倾下就两个钟,大家又赶住返去买𩠌