2018-06-12 477 浏览
家庭聚餐,今次拣左爸爸钟意食嘅川菜。三希楼明显系高档次餐厅,就咁睇佢摆位嘅密度就知道,超宽敞!事不而迟,食川菜一定要食辣嘢,我今日叫咗七𩠌一汤。因为太多嘢想食,所以无叫到前菜。首先饮番个杏汁白肺汤先。汤底清甜,感觉都好滋润。麻婆豆腐呢类小菜先最难煮得好,用左比较滑身既豆腐,食落够香味,唔系好辣。干煸四季豆都系一般川菜餐厅会叫嘅食物。因为有人唔食辣,所以拣左呢个鸡汁烩大白菜。其实同平时煮菜差唔多,因为菜系必须品,所以无乜特别评论好食定唔好食……只可以话唔难食。呢个鸡油花雕虾兵蟹将系waiter推介的,话系用靓花雕整。一上菜就闻到啲花雕味,又真系好香,不过唔钟意酒味嘅人就自己回避下。虾蟹同蚬都好鲜甜,如果可以自动波上埋个蟹钳就更加细心喇。跟住仲食左个铜盘家乡五指毛桃蒸滑鸡。我觉得只鸡系好食嘅,够滑,弹牙,入味。不过无哗一声嘅感觉。戏肉到喇。干锅鲜田鸡,下面仲有个火热住啲食物。田鸡好滑,麻、辣、香味都调节得十分之优秀。如果田鸡嘅份量可以多少少就好喇。最后到呢个超大嘅鸳鸯剢椒蒸大鱼头。首先我唔知点解有只鱼个头可以咁大……食落多肉,蒸到啱啱好,肉质滑唔鞋口,两边用左唔同椒,两种风味,红色偏香辣,
杏汁白肺汤

首先饮番个杏汁白肺汤先。汤底清甜,感觉都好滋润。
麻婆豆腐

干煸四季豆

干煸四季豆都系一般川菜餐厅会叫嘅食物。
鸡汁烩大白菜

鸡油花雕虾兵蟹将

铜盘家乡五指毛桃蒸滑鸡

干锅鲜田鸡

鸳鸯剢椒蒸大鱼头

最后到呢个超大嘅鸳鸯剢椒蒸大鱼头。首先我唔知点解有只鱼个头可以咁大……食落多肉,蒸到啱啱好,肉质滑唔鞋口,两边用左唔同椒,两种风味,红色偏香辣,绿色偏酸辣。

总结一下:
环境:一流,绝对系家庭或大班朋友聚餐嘅好选择
食物:中上,明显地辣嘅食物系赢几条街,所以唔食辣就自己考虑一下
价钱:如果 (食物/价钱) 就唔系好值,但你要考虑埋条数系(食物+服务+环境/价钱)
2018-06-10
杏汁白肺汤