2022-07-24
1881多数去打卡影靓相,今日就试下入面嘅餐厅,上网睇到依间专食牛扒嘅餐厅,就Book位试一试佢。餐厅环境配合1881环廿,有一种古色古香嘅味道。中午嘅Lunch menu $588 加一。有面包、餐汤、前菜、主菜同甜品,无包餐饮。前菜会有3款,唔需要简选,有左生牛肉Tartare,配上酸酸地嘅汁,味道浓,盖过左生味,一啖连同虾片放落口。另外有蟹肉沙律,鱼子酱带子,带子鲜甜。餐汤会系浓浓嘅龙虾汤,味道不过不失。到主菜,黎到扒房当然要食牛扒啦,我要左五成熟肉眼配磨菇汁。侍应会提供一条条类似试管装住嘅盐,向食客介绍,点样配上牛扒,味道会最佳。个人认为牛扒Juicy,但唔会系超有惊喜果种。份量足够。如果唔够食嘅,仲可以简选Side dish addition,但我已经够饱,所以完全无考虑啊。最后甜品系cinnamon pear tart,比想像中大份,好香玉桂味,清新嘅感觉。如果跟餐可以配一杯餐饮会更好,同甜品一齐食
餐汤会系浓浓嘅龙虾汤,味道不过不失。