2014-01-06 12271 浏览
自己一向都唔食香港既放题, 好细个食过一次之后就从来无再去过, 做左咁耐人都知道呢个世界系一分钱一分货, 2百多元既质素一定好极有限 (视乎你既个人要求)今次黎呢个5百多元既放题, 未去已经十分期待!!!!!去到好快就take order, 一客自选食物, 三选一- 鲍鱼, 牡丹虾, 带子, 我同男朋友二话不说齐齐拣左鲍鱼, 因为一向喜爱. 鲍鱼新鲜弹牙, 加左烧汁轻轻煮过, 令清淡既鲍鱼味道更加丰富.接著我地就order左刺身拼盘- 有多款刺身: 剑鱼腩, 带子, 三文鱼, 甜虾, 赤贝, 希灵鱼等等, 根本上刺身系新鲜到爆, 差唔多可以媲美系日本食既质素, 绝对好过好多酒店buffet既刺身, 加上刺身款式多, 完全可以满足喜爱食刺身既朋友烧银鳕鱼- 肉质好滑好淋, 表皮烧到金黄色带少少脆, 加上烧汁连皮都相当吸引海胆小手卷 - 海胆十分新鲜, 虽然海胆分量较少, 但细细个容易食, 最终忍唔住食左2个先够铁板烧虾, 带子 - 烧虾超爽口, 又多汁, 但带子唔够鲜味, 而且"鞋"口, 我较为喜爱烧虾铁板烧鹅肝- 鹅肝表脆内嫩, 入口即溶, 加埋面包食, 感觉无咁油腻铁板烧鸡翼 - 烧
今次黎呢个5百多元既放题, 未去已经十分期待!!!!!

我同男朋友二话不说齐齐拣左鲍鱼, 因为一向喜爱.
接著我地就order左

加上刺身款式多, 完全可以满足喜爱食刺身既朋友
铁板烧鸡翼 - 烧得太干, 味道太淡, 竟然比起平时自己落手落脚既日式烧略为逊色
盬烧大虾 - 虾唔够新鲜, 系就系好大只, 但肉质有少少霉, 铁板烧虾既虾反而较新鲜
烧羊架 - 好香羊肉味, 但又唔会稣, 而且好多肉汁, 如果烧得再生少少会更好, 最后都忍唔住叫多一客
厚切牛肉粒- 烧得过熟, 令牛肉较为实得滞, 但味道其实几好加埋炸蒜片好香
薄烧牛肉 - 好油, 而且牛肉无味, 就算夹埋葱一齐食都唔见得吸引
炸软壳蟹 - 好多炸粉, 软壳蟹好细, 无肉, 食唔到蟹既鲜味
炒杂菇- 食左咁多肉, 叫返碟素菜, 用牛油炒既杂菇, 少d油会更好
自选鲍鱼
烧鸡翼
羊架
盐烧大虾
厚烧牛肉粒
最后送雪糕两杯, 真是十分满足.....
服务唔错, 只系加茶唔太主动, 同埋茶唔够热, 整体都相当勤快
食物质素基本上无得弹, 系个别有少少问题, 总括都系好新鲜, no. 1绝对非刺身莫属喇!!!!

题外话/补充资料: 其实o系香港要食高质素既日本菜绝对系贵, 可能两个人2千都落唔到楼, 呢度有质素之余, 又可以任叫, 虽然自己并唔系食量大, 但食到咁新鲜既刺身, 加上呢度种类多, 款式多, 烧物, 汤面, 蒸蛋, 前菜咩都有, 5百多完食完真系一d都唔肉痛!!!!!!!!!!!!!!!! 算系几难得既日本菜.
2014-01-01
庆祝纪念