2024-05-12 73 浏览
我最钟意周围试新嘢啊今日喺湾仔食到一间令我非常满意嘅日本餐厅,呢间高级日本餐厅主要系食串烧同埋烧物+omakase无论环境,食物质素同店员嘅态度,我都比满分💯餐厅门口就见到一张好特别嘅心形枱,呢度啱晒钟意打卡嘅朋友,餐厅嘅灯光校为暗淡,咁受到非常浪漫,而枱面有着唔同颜色嘅灯,非常特别,入面仲有埋K房😌钟意唱歌嘅朋友仔都好适合过嚟前菜,野菜酱油醋汁配木鱼丝,味道较为清淡,但口感丰富,入面有爽口嘅日本淮山粒,西兰花,同埋冬菇粒,全部切粒之后再加入酱油醋汁,酸酸的,非常开胃😚刺身,鲷,帆立贝,鲣鱼,萤光鱿鱼🦑全部都好新鲜,但不得不提的就是萤光鱿鱼入口有种海水鲜鱼嘅香味食完之后,喺嘴里面仲散发着一阵阵嘅新鲜鱼味,加埋sake😁就真系人间嘅鲜味💕味道鲜甜口感爽脆😋串烧,鸡腿肉,鸡肉非常嫩滑,烧到鸡皮卜卜脆,外脆内滑,咬落每一啖仲非常Juice,日本番薯🍠,入口甜甜的,有三少片,口感一流捥物,毛蟹茶碗蒸,蛋入边有非常多嘅蟹肉好鲜甜又滑身真系落足料,入口热辣辣,刚刚蒸起就送到我面前❤️烧物,雪景银鳕鱼西京烧,我一见到就谂起日本三月融雪时嘅景象,外观非常吸引上面放有一朵花型嘅红萝卜,仲有一片莲藕酸酸的😚

烧物,雪景银鳕鱼西京烧,我一见到就谂起日本三月融雪时嘅景象,外观非常吸引上面放有一朵花型嘅红萝卜,仲有一片莲藕酸酸的😚用沙律酱+ 萝卜蓉煮成嘅酱汁,银鳕鱼配埋特制嘅酱汁入口非常特别,摆碟仲好靓💕银鳕鱼入口够晒滑身又冇骨💕
煮物,日本和牛,近江和牛,近江牛系牛肉之中历史最悠久嘅最适合火锅时食用,牛肉肉质细致,脂肪甘甜,口感又够柔嫩,油花分布得非常细致有入口即溶嘅口感风味十足能够展现到近江牛嘅肉质甜味鲜味十足❤️

赤身,卜口,牡丹海路,寿司嘅饭加入左酸酸嘅醋,令到胃口大增每件寿司都非常新鲜,真系食到停唔到口,师傅非常细心仲教我地食寿司嘅次序,最尾入口梗系拖罗寿司,拖罗嘅脂肪分布好像雪花一样拥有鱼又知嘅甘香,脂肪精华味道浓郁所以师傅话先建议食完交淡嘅寿司,再品尝最美嘅肥美拖罗

去到日本咁高级嘅餐厅点能够少得14代嘅日本清酒,香气令人难以忘怀,真系最佳品质嘅清酒花多年嘅培育果然系唔同啲,容易入口😍

#高级日本餐厅#十四代