2023-05-22
今晚朋友带我去咗铜锣湾皇冠假日酒店一间高级日法割烹料理餐厅「Marble」食晚饭,我哋叫咗 作 惠乃智 纯米吟酿 及「Saku $1,680」,套餐包括1️⃣ 前菜蟹肉鱼子酱配紫苏叶天妇罗天妇罗 炸得非常香脆,而且清爽又不油腻,上面配上蟹肉及鱼子酱,非常吸引2️⃣ 刺身刺身 有金目鲷及拖罗,两款都十分新鲜,鲜甜美味,还加上紫苏花穗色,味道清新,带有花香及紫苏味3️⃣ 鳗鱼日本鳗鱼 用炭烧方法烹调,鳗鱼充满了阵阵炭烧香味,食落口皮脆肉嫩滑,师傅特意放在昆布(不可食用)上,目的是令鳗鱼变得更香,上面再放上了山椒叶,可一起食用4️⃣ 日本牡蛎大大只嘅日本牡蛎 用咗羽衣甘蓝嘅汁烹调,上面有海胆,红色的是椒丝脆片,一次过可以食到不同鲜味及多层口感,正5️⃣ 宫崎牛三文治宫崎牛 口感紧致滑顺,又充满肉汁,三文治面包涂上白面豉酱及红豆荞头,可减少油腻,一对非常好的配搭6️⃣ 尾崎牛薄烧尾崎牛薄烧 十分嫩滑,配上温泉蛋蛋浆一起食用,令味道更佳,师傅还特意附上一细小碗嘅白饭7️⃣ 和牛乌冬和牛乌冬 用上牛骨汤烹调,肉味香浓,好味8️⃣ 甜品海南岛芒果、静冈蜜瓜,两款生果都非常清甜
1️⃣ 前菜
蟹肉鱼子酱配紫苏叶天妇罗
2️⃣ 刺身
3️⃣ 鳗鱼
4️⃣ 日本牡蛎
5️⃣ 宫崎牛三文治
6️⃣ 尾崎牛薄烧
7️⃣ 和牛乌冬
和牛乌冬 用上牛骨汤烹调,肉味香浓,好味
8️⃣ 甜品
海南岛芒果、静冈蜜瓜,两款生果都非常清甜