2012-12-27
花老嘢成日都想食潮州嘢,但尖沙咀好多潮州餐厅都好dirty,我成日都唔肯去食。系openrice search潮州嘢,先发现原来系八海山隔离有间唔错嘅潮州菜馆,咁我又见佢门面Ok光猛,就决定试一试。 餐牌有d2人4人 set咁,有燕窝shark fin。。。完全唔啱食之余仲好贵,哈哈,当然唔会考虑喇。最后我哋叫咗卤水鹅片,瑶柱杂菜煲,蚝饼同蚝仔粥。鹅片先唻,比想像中大碟。鹅片下面系卤水豆腐。鹅片淋,豆腐滑,非常好味。瑶柱杂菜煲劲香,d汁劲杰,粉丝索晒d汁但又唔会发胀,好味。蚝仔粥入面d蚝仔都有几多,仲有方鱼。我哋叫一碗,佢唻一汤碗,食唔晒啰。最差系蚝饼,因为老嘢唔食葱又唔食芫茜呢d嘢,搅到要走青。蚝仔煎完一堆黑色嘢。。。淋ji ji。。。好腥。我食咗少少就放弃,老嘢就努力食咗一半。我同老嘢都觉得唻呢度食嘢嘅人都有d钱,除咗嘢食比较贵之外,d人嘅衣著系好光鲜,even系上咗年纪嘅食客。唔知我同老嘢第时老咗之后仲有冇钱装身同周围去食嘢呢