2020-05-18
同Mr. R试完婚纱后,去食鸡煲庆祝吓!呢间鸡煲喺油尖旺都有唔少分店,我哋今次去嘅系山林道哩间分店~铺头有七款鸡煲可以选择。另外,除咗鸡煲之外,仲可以选择直接打边炉,而打边炉都有七款汤底选择。我哋就梗系拣佢推荐嘅「滋润螺片花胶鸡煲」~果然冇令人失望,鸡汤味浓(味道类似去酒楼食翅时嘅上汤)、花胶大大块(入面有两款花胶,一款胶质重啲,一款肉味浓啲),而且螺片同鸡肉鲜甜嫩滑(唔系用返汤渣)。*温馨提示(一):鸡煲嚟到嘅时候,可以试吓饮鸡汤先!我同Mr. R饮咗最少4碗。值得赞嘅系,佢嘅鸡汤可以无限任加~哩款花胶嘅胶质比较重。好味!另外,我哋仲叫咗「十全大宝丸」,可以食晒舖头五款特色嘅手打丸,包括:手打生拆蟹粉墨鱼丸、手打黑松露墨鱼丸、手打黄金海胆黑墨丸、手打香煎鹅肝虾丸、手打芝心牛丸。食过咁多款丸之后,Mr. R同我一致认同最难忘系「手打香煎鹅肝虾丸」,香滑嘅鹅肝味系口腔久久不散,实在Yummy!**温馨提示(二):丸要趁热食,特别系蟹粉墨鱼丸,热嘅时候佢入边嘅汁先有爆酱嘅效果!另一方面,又要小心烫嘴!需要清水嘅话,要同待应讲,佢就会拎俾你。
哩款花胶嘅胶质比较重。好味!
需要清水嘅话,要同待应讲,佢就会拎俾你。