2022-10-15 1441 浏览
平时去酒楼食中菜都会觉得比较嘈,今日嚟呢间铜锣湾利苑对面嘅高级中菜馆环境气氛好似食紧西餐fine dining,装修结合现代同古典风格,型格得来又不失传统中式风味。环境干净企理,座位非常舒适,服务员衣着整齐,形象专业,服务态度殷勤,会主动帮客人添茶。我哋拣咗菊花茶,有清香嘅菊花香味;前菜有琥珀合桃同自家制XO酱,琥珀合桃好香脆,有微微嘅无香味;自家制XO酱好香好惹味,好想即刻叫碗白饭捞来食😋三色素鹅卖相好精致,木耳,萝卜,莴笋切丝用腐皮包住,腐皮豆香味浓,好丝滑,配上爽口木耳,清甜莴笋,爽脆萝卜非常清新。尖椒皮蛋份量都几多,皮蛋晶莹剔透,配上惹味尖椒,少少辣多多麻香。砂锅XO酱虾干肉碎芥兰砂锅上热辣辣好有镬气,一打开个盖已经闻到好香嘅虾干同XO酱味,芥兰好爽脆,虾干咸虾味浓郁,再加肉碎爆香,少少辣好香,捞饭食一流。姜米蛋白炒饭虽然睇落去简单,干瑶柱丝好香,蛋白好滑,炒饭炒到粒粒分明,干湿分明,每一啖饭都好香。八珍老姜一口黑豚肉同一般咕噜肉唔同,黑豚肉爆得好香,加咗八珍甜醋同老姜味道好似姜醋,酸酸甜甜好开胃。宫廷玉玺呢个系红枣糕,加咗金箔显得份外矜贵,味道有红枣嘅香甜,甜度适中,口感烟烟

琥珀合桃

尖椒皮蛋
份量都几多,皮蛋晶莹剔透,配上惹味尖椒,少少辣多多麻香。

宫廷玉玺
呢个系红枣糕,加咗金箔显得份外矜贵,味道有红枣嘅香甜,甜度适中,口感烟烟韧韧。

琥珀合桃
  • 琥珀核桃