2014-12-06
今日过开鲗鱼涌揾朋友做嘢,夜晚做完嘢佢话去工厦区食牛朳,以为我会好出奇,好大反应!我讲笑咁讲,工厦食嘢我真喺好熟都习惯哂,但多数都喺观塘区。虽然工厦区食惯食熟,但就真系冇谂过依个风气发展到鲗鱼涌!原来依间餐厅,提供堂食之余,仲会有用 slow cook 煮至半熟嘅 package 攞出去卖,提供个机会俾繁忙嘅香港人喺屋企煮饭食!见个 menu 咁多选择,我自己真喺唔识拣!唯有是但叫我钟意食《安格斯肉眼扒伴红酒牛肉汁》,我老友就叫咗《德国酥脆咸猪手伴普罗旺斯式酸菜及薄荷蕃茄汁》。偷嘢食都已经喺习惯,朋友叫嘅猪手真喺超松化,外皮香脆,内里好有口感,食到猪手嘅原味,相占依个就 slow cook 神奇之处!但最欣赏喺啲配菜,酸得又唔“确喉”,非常嘢味,简直喺食欲大增!我自己叫嘅牛扒,真喺超 juticy,劲多肉汁!真喺想知师傅点样做!虽然都有八成熟,但唔干身,亦非常弹牙,而且老土讲句,真喺牛有牛味啰,总之超正!依餐 total 446 蚊,喺工厦食嘢算系颇贵,但试过后真喺物有所值!
安格斯肉眼扒伴红酒牛肉汁
德国酥脆咸猪手伴普罗旺斯式酸菜及薄荷蕃茄汁