2019-11-03 44 浏览
天文台道 只懂得饮嘢既话 就错晒啦~高质既餐厅 收埋系楼上~今晚就食咗间为于天文台道既日本餐厅可以我大乡里出城啦佢个门面彷和式 以木做主题 毕竟 佢叫 「 花木」行到入去 会先踏到石春 x麻石地非常之优雅 今次既菜单 1) 胡麻菠菜油扬沙律 $90食主菜前就想点前菜黎开下胃,就点左呢个沙津试下,系其他地方都未见过呢碟咁特别既沙律。菠菜爽口,豆卜软熟甜美,上面舖左菊花,加上胡麻酱真系甜上加甜,令人食不停口2)活帆立贝 $168活生生的立贝放在炉上烧不断加上 昆布汤 令立贝熟熟的程度可以自己调重点 好鲜甜有一点 更系惊喜原本偏咸既昆布汤 因为吸收立贝既鲜味变间变甜 鲜味十足(有比较未滚既昆布汤)3)花木仲买入特选寿司10本 $348由淡味到浓味 基本食寿司过程摆设都准备好 比较容易了解淡味到浓味寿司一次过食晒 一盘寿司好幸福都好鲜甜最中意海胆寿司 鲜鲜鲜~ 4)土佐豆腐 $68唔好睇呢碟野好似卤水豆腐咁,其实暗藏玄机,一咬落去外面非常爽脆,原来佢用炸豆卜包住软熟既豆腐,就好似食炸雪糕既感觉,外脆内软,豆腐鲜美结实,上面再舖上柴鱼片,美道一流5)冲绳豚肉炒苦瓜 $88一上菜既时侯,觉得豚肉

天文台道 只懂得饮嘢既话 就错晒啦~
高质既餐厅 收埋系楼上~
今晚就食咗间为于天文台道既日本餐厅
可以我大乡里出城啦
佢个门面彷和式 以木做主题
毕竟 佢叫 「 花木」
行到入去 会先踏到石春 x麻石地

重点 好鲜甜
有一点 更系惊喜
原本偏咸既昆布汤 因为吸收立贝既鲜味
变间变甜 鲜味十足
(有比较未滚既昆布汤)

3)花木仲买入特选寿司10本 $348

由淡味到浓味 基本食寿司过程
摆设都准备好 比较容易了解淡味到浓味寿司
一次过食晒 一盘寿司
好幸福
都好鲜甜
最中意海胆寿司 鲜鲜鲜~

4)土佐豆腐 $68

5)冲绳豚肉炒苦瓜 $88

一上菜既时侯,觉得豚肉点解得几块,苦瓜就咁多,食食下先发现原来豚肉全部放左系苦瓜底,用苦瓜焗住豚肉既热气,令豚肉苦中带甜,苦瓜苦得黎爽口,加左少少蛋系上面怕食苦瓜既人都可以食到

6)自家制免治鸡肉串 $48

鸡肉味浓郁劲有咬口,点落蛋黄加甜酱油上面,系鸡肉上面加咗阵甜味同一份嫩滑感,简直系绝配
2019-10-30