2016-06-28 4552 浏览
Le Pain Quotidien 我相信好多stay系外国既人都知道呢间餐厅上网CHECK返之下 发现原来Le Pain Quotidien分布系18个国家同有大概235间餐厅!!最后最后 香港人终于可以享福了!未讲食物之前 先讲下餐厅既装修先餐厅里面装修得好精致 墙身有部分安上左黑板 上面讲解左呢间餐厅既由来同制作面包既过程仲有好多个同楼身一样高既柜 放满晒D煮食用具同果酱成间餐厅好有气氛!看似呢个邮筒只系一个DECOR其实佢真系一个邮筒黎架! 客人可以写完POSTCARD之后寄去想寄既地方 好有心思啊!讲完里面既环境 就讲下餐厅出面既环境啦虽然餐厅里面装修得好精致 但我反而钟意出面开扬既环境多D不过我谂如果朝早黎会更加有feel啊终于都讲到食啦先来一杯「热朱古力」原来呢到既朱古力都唔简单架呢到既热朱古力系一碗热牛奶 再on side一勺朱古力酱呢个做法既好处系客人可以自己调配最适合自已既甜度 非常贴心啊!Avocado Toast (HKD88)当我见到MENU里面有「Avocado Toast」我大叫左出黎因为我系超钟意系牛油果既人 对于牛油果多士真系无法抗拒呢到既Avocad
最后最后 香港人终于可以享福了!

未讲食物之前 先讲下餐厅既装修先
仲有好多个同楼身一样高既柜 放满晒D煮食用具同果酱
成间餐厅好有气氛!
看似呢个邮筒只系一个DECOR
讲完里面既环境 就讲下餐厅出面既环境啦
虽然餐厅里面装修得好精致 但我反而钟意出面开扬既环境多D
不过我谂如果朝早黎会更加有feel啊

终于都讲到食啦
先来一杯「热朱古力」
原来呢到既朱古力都唔简单架
呢到既热朱古力系一碗热牛奶 再on side一勺朱古力酱
Hot Chocolate
Avocado Toast (HKD88)
Avocado Toast
因为我系超钟意系牛油果既人 对于牛油果多士真系无法抗拒
呢到既Avocado Toast无令我失望
本身面包好香 已经硬度适中 上面搽上牛油果蓉同切片既牛油果
再加上其他配料 系一个香浓又健康既Avocado Toast!

Cassoulet & Duck Confit (HKD88)
Cassoulet & Duck Confit
呢个鸭脾锅相当惹味!
里面有一只完完整整既鸭脾 轻轻力切开 鸭肉已经自然分开
落得亦肉质亦都好嫩滑
再加上餐厅自制既white bean cassoulet 同鸭既味道好配合!

LAST BUT NOT LEAST
黎到女仔食饭最重要既一环 - 甜品
Tiramisu (HKD55)
Tiramisu
Strawberry Tart (HKD48)
Strawberry Tart
甜品整体都唔错! 呢到既甜品大多数都唔会太甜
可能因为餐厅主张健康既食物 所以甜品都尽量以健康为大前题
不过反而令甜品无咁腻! 整体都几好!
2016-06-20
Hot Chocolate