2023-05-02
今晚和朋友去咗铜锣湾一间日本餐厅「萤雪」食 新派Sushi Dining,这间餐厅将Omakase结合Fusion和Fine Dining的元素,十分有特色我最后拣了「萤雪 $2,080」,套餐包括《前菜三品》🥢 西京烧墨鱼须🥢 免治鸭肝配鹅肝,上面系桃酱🥢 中间系菜之花,白芦笋《Omakase 16 Courses》1. 青口贝寿司青口贝 口感爽脆非常,内质鲜甜味美2. 栗蟹蟹肉饱满,味道浓郁;另外,中间裹面还有加埋啲黑椒碎3. 金目鲷配乌鱼子金目鲷 油脂适中,肉质细腻,而且味道鲜甜,再加上乌鱼子,正4. 牡丹虾寿司 牡丹虾寿司 加上虾油,而且里面更估唔到会加上烧香嘅虾头膏,令味道更浓郁好味5. 樱鳟刺身油脂丰富,口感油润,另外,师傅加上(前面)葱蓉及(后面) Wasabi6. 萤光鱿鱼伴饭萤光鱿鱼 配上蒸熟咗嘅紫海胆寿司饭,上面用高汤煮九条葱7. 赤海胆配淡雪盐海胆 味道鲜甜,配上淡雪盐,令味道及卖相更吸引8. 赤鯥鱼一夜干赤鯥鱼 油脂十分丰富,味道鲜甜9. 池鱼寿司池鱼寿司 味道清新、油份较少、肉质鲜嫩10. 真鲷刺身真鲷刺身 肉质细腻,最底层放汤叶,再加上用生紫菜整成嘅酸汁,十
1. 青口贝寿司
青口贝 口感爽脆非常,内质鲜甜味美 2. 栗蟹
蟹肉饱满,味道浓郁;另外,中间裹面还有加埋啲黑椒碎 3. 金目鲷配乌鱼子
金目鲷 油脂适中,肉质细腻,而且味道鲜甜,再加上乌鱼子,正 4. 牡丹虾 寿司
牡丹虾寿司 加上虾油,而且里面更估唔到会加上烧香嘅虾头膏,令味道更浓郁好味 5. 樱鳟 刺身
油脂丰富,口感油润,另外,师傅加上(前面)葱蓉及(后面) Wasabi 6. 萤光鱿鱼伴饭
萤光鱿鱼 配上蒸熟咗嘅紫海胆寿司饭,上面用高汤煮九条葱 7. 赤海胆配淡雪盐
海胆 味道鲜甜,配上淡雪盐,令味道及卖相更吸引 8. 赤鯥鱼一夜干
赤鯥鱼 油脂十分丰富,味道鲜甜 9. 池鱼 寿司
池鱼寿司 味道清新、油份较少、肉质鲜嫩 10. 真鲷 刺身
真鲷刺身 肉质细腻,最底层放汤叶,再加上用生紫菜整成嘅酸汁,十分不错 11. 平静 刺身
平静刺身 味道清甜又浓郁,原来餐厅有自家的熟成箱,将鱼熟成了两星期,并用橡木烟熏过,上面再加上柚子柠檬汁,唔怪之得咁好味 12. 烟熏和牛
烟熏和牛 绝对是一道非常吸引眼球嘅菜式,而且和牛嫰滑又多汁,又充满了香浓的烟熏味,十分好味 13. 紫苏拖罗
拖罗 油脂丰富,口感又富有入口即溶的感觉,再加上紫苏叶及蜜糖叶制过梅酱 14. 慢煮𩽾𩾌鱼肝雪糕
慢煮𩽾𩾌鱼肝雪糕,估唔到非常好味,一试难忘,上面还加上了炸香嘅沙甸鱼鱼苗 15. 禾秆草烧深海池鱼
深海池鱼 肉质肥美鲜嫩,下面垫咗洋葱整成嘅和风汁慕丝 16. 蟹肉伴面
蟹肉伴面 用咗三个步骤炮制而成,先加蟹嘅酱油、再加蟹油、最后加上蟹汤,令味道鲜上加鲜 《汤》
九绘鱼炖汤
炖汤味道好鲜甜 《 甜品》