2017-10-07 220 浏览
这次介绍的是观塘cafe高兴~地点不算近地铁站, 大概行20分钟就到工业大厦地下, 算是隐世cafe?!一入到去就见到几乎坐满哂人, 还好小m有book位~!店内装潢充满怀旧风格, 旧单车, 漫画等, 系文青同喜欢怀旧系既好选择~餐牌第1句就令我觉得很好, 保持心情愉快就食咩都觉得美味大增啦~餐厅主打西餐, 其中原条驴鱼更系限量供应, 想吃就要早点来到啦~先介绍饮品, 呢杯云沬绿茶系小m的友人挑选, 喜欢饮茶的她也赞茶味香, 而且不是茶包冲的茶, 是真材实料用茶叶泡的茶。小m就喜欢饮咖啡, 有cafe的感觉, 呢杯系玫瑰Latte, 漂亮既拉花, 加上上桌时飘来浓郁既咖啡香, 真系未饮都知好饮阿w一入口, 有淡淡的玫瑰香, 咖啡味亦随之而扩散在口中, 香味久久不散~系咁多样选择入面, 小m就对呢个最有兴趣~松露杂菌意大利饭忌廉汁配上松露既香味同杂菌既咬口, 配合起上来忌廉汁亦一d都唔会腻, 仲愈食愈香, 松露同忌廉汁都冇抢大家味道,相辅相成~终于到左重头戏 -地中海香草焗原条驴鱼-上桌时也吓了一小跳, 成气比盐包住哂, 香喷喷侍应小心切开鱼身, 入面d鱼汁就流哂出来, 令人食指大动鱼骨
这次介绍的是观塘cafe高兴~
一入到去就见到几乎坐满哂人, 还好小m有book位~!
玫瑰latte
松露杂菌意大利饭

系咁多样选择入面, 小m就对呢个最有兴趣~松露杂菌意大利饭
松露同忌廉汁都冇抢大家味道,相辅相成~
终于到左重头戏 -地中海香草焗原条驴鱼-
上桌时也吓了一小跳, 成气比盐包住哂, 香喷喷

侍应小心切开鱼身, 入面d鱼汁就流哂出来, 令人食指大动
鱼骨比较大,很容易就可以挑走, 有小量小骨,但食左都唔多觉,
鱼肉很容易就可以取出, 食起上来都好方便~

地中海香草焗原条驴鱼

鱼肉焗得刚刚好, 唔会过熟亦唔会唔熟, 过熟会令肉质变硬,影响口感,
而呢条鱼比盐包裹住,入味之余鱼肉亦够滑。
鱼亦有连同一个酸酸甜甜的他他酱, 同怕会有鱼腥的朋友可以沾柠檬汁。
但个人认为乜野都唔沾, 净系食驴鱼本身盐焗的味道已经好足够, 加上咁先可以试到鱼本身的原味。
成条鱼真系好大条,好足料, 冇呃人,  同姊妹一齐来食就岩哂啦~顺便仲可以叫多几款试多几款, 齐齐开心share~
香蕉朱古力pancake
次次去亲食野都一定唔会小左甜品呢一part!
呢个香蕉朱古力pancake就正好为呢一餐画下完美句号~
香蕉同朱古力原本就系一个perfect match
加上热热的pancake同冻冰冰的朱古力雪糕
一冰一热令人好过引, pancake 唔太甜, 食落有蛋香, 中间亦夹住cream, 口感一流, 食多多都唔会腻阿~
2017-09-26
玫瑰latte