ZipZip📍铜锣湾霎西街28号必发商业大厦1楼朋友知道我一向好钟意去一啲可以打卡嘅地方食嘢,当佢同朋友去过Zipzip后,决定带我去食一次,话我一定会好钟意𠮶度嘅vibe,亦会欣赏佢高质嘅环境同食物!知我心意嘅佢又点会甩辘呀,去到见到大量好有个性嘅摆设、海报同浮夸嘅装饰,人未食,相机就已经食先。因为订咗位,所以店员安排我哋坐喺大玻璃窗下,配合各种串灯灯饰,有种似坐喺室外嘅感觉,既有玩味又几浪漫。我仲同朋友讲笑话,嚟呢度食情人节晚餐都唔失礼㖞,佢就好得戚咁讲:「紧系啦,我拣㗎嘛!」佢食过一次之后,话好欣赏设计menu、菜式同门面嘅人,因为可以感受到佢哋嘅用心,由选料配搭到摆盘命名,每一环都帮助到营造气氛,令人放松享受每道菜嘅滋味。 💰$158有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 🦀菜名有5个蟹字,可想而知蟹味有几浓!虽然个名古灵精怪,但真系名副其实有齐蟹膏、蟹肉、蟹钳同蟹籽,卖相吸引,味道一流。呢道意粉选用扁身、较挂汁嘅linguine,以大量蟹膏、蟹肉、同蟹籽调制酱汁,入口满满蟹味!蟹膏酱偏灰,蟹味浓厚甘香,拆丝蟹肉、小蟹钳淡香清甜,蟹籽增加色彩同口感,完美运用到蟹嘅每一部份。份量唔算
ZipZip
📍铜锣湾霎西街28号必发商业大厦1楼

💰$158
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面 🦀

呢道意粉选用扁身、较挂汁嘅linguine,以大量蟹膏、蟹肉、同蟹籽调制酱汁,入口满满蟹味!蟹膏酱偏灰,蟹味浓厚甘香,拆丝蟹肉、小蟹钳淡香清甜,蟹籽增加色彩同口感,完美运用到蟹嘅每一部份。份量唔算多,但胜在口感香滑有层次,意粉面质爽口,值得推介。

💰$138
以为食紧片皮鸭比萨 🍕
菜名讲出我嘅心声,食食下真系讲咗句:「我以为食紧片皮鸭pizza!」虽然俾对pizza好有执着嘅意大利人见到可能会嬲到震,但我自己其实一向好钟意食fusion pizza,咩三杯鸡pizza、榴梿pizza、泡菜猪肉pizza,我都食过,而且仲几钟意食添!

呢度嘅pizza统一都系十吋薄批,无一般好厚好多芝士嘅crust,系我最钟意嘅脆脆口感!Pizza dough上铺满拆丝烤鸭肉,洒上食片皮鸭常见嘅配菜—青瓜条同京葱。令整道菜锦上添花嘅系佢嘅秘制酱汁,还原片皮鸭酱汁嘅味道,同时为pizza适当调味。主角鸭肉以外,仲加入香醇嘅芝士,足料非常。由呢个pizza睇得到厨师嘅用心,貌似玩味大伏嘅菜式,原来食落好夹好好味,刻意制造记忆点,令我哋留下好深刻嘅印象。

💰$58
今日咩心情?_?
开心果提拉米苏 ☕️
一心打算叫一份waffles嚟食,但发现想食嘅培茶同紫薯口味当日都未有供应,所以决定问店员:「今日咩心情?」原来今日心情好开心,仲有double嘅开心,所以推咗两款开心果口味嘅甜品,开正我𠮶瓣!

识我嘅都知,我食亲cafe或西式餐厅,可以唔叫饮品,甚至唔叫main,但如果唔叫返件甜品,就会周身唔聚财!目前我最爱嘅甜品系tiramisu,第二系cheesecake,同分嘅仲有拿破仑。听到两款都系用开心果整嘅甜品,更加系失去理性,无论如何都想食晒两款!

Tiramisu份量都唔细,开心果味唔算浓郁,反而有好香嘅咖啡味同酒味,比例大概系2:8(开心果:咖啡同酒),口感丰厚,但食落无太大负担,不知不觉食晒成件!

💰$58
今日咩心情?_?
开心果巴斯克芝士蛋糕 🍰
比tiramisu更出色嘅系开心果basque cheesecake,用眼就睇得出呢种开心果独有嘅绿色,同食开实定定嘅basque有好大分别。呢款甜品嘅开心果味出好多,同软滑醇香嘅芝士相辅相成,蛋糕面burnt得好靓,倒埋cream喺上面,成件艺术品咁。

豆浆加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰 🍧
三大豆类再加上芝麻,配搭新颖有趣。沙冰有清新嘅豆香,亦不失芝麻香味,加上用怀旧风嘅玻璃杯装住,好睇又好味。
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面
  • 以为食紧片皮鸭比萨