2021-08-14 1883 浏览
亲爱嘅好友就嚟离开香港,所以想同佢食餐难忘嘅日本料理,因为大家都系好钟意去日本旅行嘅朋友。喺OpenRice睇到呢间系铜锣湾酒店入边嘅厨师发板日式料理餐厅,而且睇到介绍话,餐厅有两个来自日本嘅正宗星级大厨,之前仲系米芝莲星级餐厅服务呢!觉得好吸引,所以就试吓。一入餐厅就俾佢呢个经典日本风格设计吸引,传统日式趟门还有和风嘅画作,真系令人置身日本嘅感觉。喺餐厅行一个圈,见到有两个独立房间,应该适合包场嘅朋友,如果有自己私人嘅空间真系唔错。Sakura omakase $880另加服务费服务人员介绍呢度系以正宗江户前寿司招待客人,另外会选用是令季节食材,每日新鲜由日本丰洲市场直接送来香港,所以一定新鲜高质。今次令人难忘嘅主要系以下呢几款寿司梶木鲜甜美味,很喜欢它的口感カツオ (鲣鱼) 平时煲汤就食得多,今次系餐厅食又系另一种感觉,简直系另一个层次呢!カスゴ (春子鲷)呢一款钓鱼同平时食嘅有啲唔同,鲜甜度提升好几陪,甘香嘅口感令幸福爆灯另外当晚都试咗呢几款,味道话口感都很好,值得推荐。白エビと云丹コハダ (小肌)アカマイ (赤身)

Sakura omakase $880另加服务费

今次令人难忘嘅主要系以下呢几款寿司

梶木
鲜甜美味,很喜欢它的口感

カツオ (鲣鱼)

カスゴ (春子鲷)

另外当晚都试咗呢几款,味道话口感都很好,值得推荐。

白エビと云丹

コハダ (小肌)

アカマイ (赤身)

2021-08-12