2022-11-17
尋晚約咗媽咪出去食飯,佢話好耐無食過中菜☺️成日都約佢食火鍋、西餐,有啲厭🤭🤭所以上網搵到間新開中菜,行中高檔路線,就同佢一齊去試吓😊去到門口,真係有種高級感覺,長樓梯上去,之後會見到紅地毯…😍門口已經即刻有人迎接你,唔似一般酒樓位置都係自己搵🤭佢哋中間亦會不時留意客人需要,主動加茶水及詢問菜式如何👍服務、環境及食物質素都好好🤤🥰講返啲嘢食先😚杏汁燉豬肺湯杏汁味勁香濃,而且湯水濃郁,感覺滿滿既骨膠原一試愛上🤭而且平時吸埋咁多二手煙,豬肺可以清下個肺👍秘製潮洲翅 呢個翅食落有驚喜🤩唔係平時酒樓食開既味道,勁特別😍而且仲有好多翅喺個碗入面,份量十足,真係超級推介👍👍秘製欖角骨豬骨扒炸到金黃色,非常香脆,加上糖漿,入口甜味十足👍佢哋將欖角整碎咗,令到味道更加出色👍 初時以為d欖角係豆鼓😉笑死😆芝士焗虎蝦呢個菜色主要係品嘗佢既芝士忌廉醬汁🤤芝士忌廉老朋友既組合👍沾滿虎蝦上,食落香濃又creamy,忍唔住係咁啜d汁🤭🤭蒜蓉蒸大元貝呢個製作相對容易,只需控制好火喉就可以😌但係元貝非常新鮮,簡單烹調已經可以品嘗到佢嘅鮮味🤩鹽水浸菜心菜芯鮮嫩帶甜,而且後上可以減少前面食物既飽滯感😉芒果布甸🍮布甸好香滑,
👍服務、環境及食物質素都好好🤤🥰
講返啲嘢食先😚
杏汁燉豬肺湯
秘製潮洲翅
秘製欖角骨
芝士焗虎蝦
呢個菜色主要係品嘗佢既芝士忌廉醬汁
蒜蓉蒸大元貝
鹽水浸菜心
菜芯鮮嫩帶甜,而且後上可以減少前面食物既飽滯感😉
芒果布甸🍮
布甸好香滑,花奶布甸分開上,可供食客自行決定多少!
楊枝甘露
呢個甜品我極度需要介紹大家必點🤤入口冰涼清甜,而且柚子肉又唔苦,成個感覺食落高質👍🥰🥰
📌 新竹園軒 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南79號中國五礦大廈3樓
#高質享受 #高質酒樓 #中菜館 #儀式感 #服務一流 #誠意推介餐廳 #美食推介 #尖沙咀美食推介 #尖沙咀美食 #推介中菜館 #高質 #節日慶祝餐廳 #節日慶祝首選 #飲茶 #點心 #dimsum #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #internationalcuisinefamily #Internatiinalfoodiesunite #foodie #hkblogger