2021-12-26 126 浏览
去咗将军澳donki入货,行完后见到间日式餐厅,主打串烧,都几吸引就入去试下先。店名叫"致"好有格调,装修得唔错, 充满著日式风格,坐得舒服,有如置身日本感觉。先叫咗两款饱肚之选打一打底,再嗌串烧同甜品。松叶蟹冷面整个感觉好清新,冷面幼滑,配上松叶蟹,好鲜味, 传统食法配上生蛋同酱汁。鳗鱼茶渍饭鳗鱼的份量不少有六片,系厚身𠮶只,离远也闻到烧得好香。汤底用壶上热辣辣, 食得出心机炮制, 趁热淋在饭上一起吃。串烧方面(肉类)梅酱加拿大猪拖罗柚子日本五花腩烟盐葱冲美国牛小排药膳青葱鸡腿肉总括嚟讲,肉质都好高质新鲜,烧得好juicy, 佢每一种肉类都用咗唔同腌制的方法, 值得赞赏。串烧方面( 蔬菜类)烟盐日本小蕃薯味噌茄子汁烧冬菇极力推介味噌茄子,烧得 外皮香脆 内里软绵绵加上酱汁,非常惹味。 细细旧冬菇同小蕃薯都唔输蚀, 同样好味。年糕好有惊喜,年糕先炸过,外脆内烟靭, 再配上菠萝雪糕, 再加上士多啤梨汁, 酸酸甜甜, 层次丰富。

先叫咗两款饱肚之选打一打底,再嗌串烧同甜品

鳗鱼茶渍饭

串烧方面(肉类)

梅酱加拿大猪拖罗

柚子日本五花腩

药膳青葱鸡腿肉

串烧方面( 蔬菜类)

烟盐日本小蕃薯

汁烧冬菇