2020-10-21
我都话咗我系观塘友嚟,又比我发现新嘢!今次新餐厅系食串烧㗎!地点超方便,系正APM隔离!入到黎环境超正,原来佢系有户外坐位㗎!而家呢啲天气凉凉地,建议大家坐出面,三五知己吹下水,饮杯啤,都几爽!我地都叫咗几多野食!先讲下小食,一嚟就系地瓜球,金黄色,炸到外脆内软,食落好重番薯味,唔会太甜,啱啱好!又系怀念台湾的味道!之后到炸虾饼,呢个极力推荐!食落唔油腻,仲好爽口弹牙,再配埋泰式辣酱,呢个组合无得输!话明食串烧,无理由唔叫返几串试下!我地叫咗猪牛鸡各2串,同埋盐烧厚切牛舌,呢4款同一时间上枱,先讲下猪牛鸡,烧得唔错,因为唔会烧到好干,我几钟意!同埋食到孜然粉嘅味道,孜然粉同肉类嘅串烧又系绝配!之于牛舌,一个字「正」!又大块又厚,一啲都唔韧,好易就咬得开!钟意食牛舌嘅朋友要试下!跟住就到海鲜类啦!我地起初叫咗生蚝同埋蛏子,但因为唔够喉,再叫埋扇贝!3款海鲜都主要系蒜茸烧,好惹味!蛏子又长大条,完全唔韧,烧嘅时间啱啱好!生蚝大只够厚肉,食落好鲜味,再加埋蒜茸,超正!而扇贝就好大粒,肉质爽口弹牙,基本上3款海鲜都好新鲜!极力推荐!最后呢碟炸蚝饼,一上枱果阵真系哗哗声!劲大碟呀!
最后呢碟炸蚝饼,一上枱果阵真系哗哗声!劲大碟呀!虽然系炸,但一啲都唔油腻,仲要炸到好酥脆,热辣辣超级正!入面劲多蚝仔,好重料!平时食蚝饼系配鱼露,但呢到系配泰式辣汁,食落又几惹味㖞!真系估佢唔到!
呢间新餐厅整体唔错,系encore之选!野食唔贵,环境又正!大家快啲去试下啦!