2019-06-25 37 浏览
我朋友一向对食物质素要求好高,佢今次带我黎呢间以飞机主题嘅餐厅,去试高质素西餐,而价钱又合理。我行到门口,已经非常有惊喜,好似真系有架飞机喺我隔离咁,仿真度非常高。入到去有好多飞机摆设,连离港个牌都完全同机场一样,仲有飞机到达时间表,净系喺呢d环境食晚餐,已经加咗唔少分。连佢地嘅餐牌都好有特式,我地叫咗2人套餐,个名好特别叫做特选商务舱晚餐,呢个餐有好多野食,价钱一d都唔贵。因为我地唔饮酒嘅关系,所以叫咗无酒精鸡尾酒,呢杯有汽嘅饮品唔错,入口好清新,入面仲有加咗士多啤梨果肉,佢嘅味道有酸酸甜甜,作为餐前饮品真系唔错。飞鱼子鲍鱼沙律-呢个沙律用全只鲍鱼切片,上面加咗大量飞鱼子,真系配合得好好,鲍鱼好新鲜,非常爽口弹牙鲜味十足,而沙律菜捞咗酸酸地嘅沙律汁,食落好开胃,d沙律菜都好新鲜。香煎鹅肝多士伴无花果-件多士烤到非常脆,上面主角鹅肝size都唔细,好厚,而且煎得非常香口,有焦焦地嘅感觉,完全冇over cook,再配上无花果一齐食,可以减低油腻感,非常好食。花胶蟹肉龙虾汤-个汤非常浓郁,个龙虾味好特出,好似龙虾全部精华都喺晒个汤果度,入面仲有好多花胶,d花胶都几厚,唔会煮得太淋,好有口

花胶蟹肉龙虾汤-个汤非常浓郁,个龙虾味好特出,好似龙虾全部精华都喺晒个汤果度,入面仲有好多花胶,d花胶都几厚,唔会煮得太淋,好有口感。原来龙虾同花胶可以咁夹。

烧美国小牛扒配烤波士顿龙虾-店员建议我地叫5成熟,紧系照跟啦,牛排烤到啱啱好,完全唔会过熟,虽然系5成熟,不过唔会有血水流出,牛味好重,好juice,而龙虾应该系焗过,面头有少少焦香,龙虾焗到啱啱熟,冇过火,一切果时龙虾d汁流出,好新鲜好好味,只龙虾非常多膏,d膏食落好甘香,仲有薯角、露笋同甘笋做配菜,呢个主菜真系令人好满足。

香煎北海道带子配黑松露意大利饭-上枱果时已经劲香黑松露嘅香味,每粒饭都充满黑松露嘅香味,因为d酱汁已经包住每粒饭,d意大利饭煮到啱啱好,唔太软唔太硬,口感非常好,个饭仲有劲多什菇一齐煮,真系每啖嘅味道都离不开菇嘅味道,上面仲有2粒劲大嘅带子,厨师将佢煎得啱啱好,唔会过熟而韧,带子好新鲜,好爽口,配埋个饭食真系一流。

法式焦糖炖蛋-上面有层好厚嘅焦糖喺面,好卜卜脆,入面嘅炖蛋好幼滑,唔太甜,焦糖皮夹埋炖蛋食,完全系绝配。

朱古力心太软配香草雪糕-呢个甜品份量都几大,足够2个人一齐食,心太软热辣辣,一切开,d朱古力酱即刻流出黎,朱古力味非常浓郁,唔太甜,配埋雪糕一齐食,个味道好有层次,钟意食甜品嘅人一定钟意。

最后涷柠茶做结尾,令呢餐完美结束。