2022-11-30 41 浏览
天气开始凉凉哋🍂最啱梗系打边炉啦!喺港岛区返工之后,多咗喺呢头觅食呢晚就去咗位于 #坚尼地城 嘅 #小锅霸 食😆佢系有唔同价位选择嘅任食台式养生火锅有十几款汤底可以拣🎉我哋就拣咗台湾养生醉鸡涮涮锅同埋 美国Prime Grade 极上牛颈脊及西班牙伊比利亚黑毛猪套餐😆.大推呢款黑毛猪😍猪肉片好嫩比牛更出色🙌🏻而醉鸡锅亦用料十足,汤底好香浓!基本上我都冇乜用调味料就食晒呢一餐🙈净系个汤底已经令啲食材好够味❤️鸡件亦系用最嫩滑嘅鸡脾肉✅非常好味其他嘅火锅配料亦好高质,绝不马虎‼️当中最impress我嘅系自家制手工黑松露芝士猪肉饺😍好香黑松露味,芝士亦有拉丝效果好可惜呢款手工饺太受欢迎,第二次想再order已经卖晒🥺唯有等下次再嚟先可以回味.海鲜方面:海虾🦐好新鲜,啲肉系弹牙㗎!净系食虾都值回票价!我哋总共叫咗两打半🙈而是日精选海鲜系蚬😍蚬肉好饱满、鲜甜又系食完再叫多几次嘅选择.炸物类方面:喺出面比较少食到嘅骨炸鱼皮,比起一般鱼皮更加脆口😍鱼味浓郁轻轻灼一灼5秒左右,口感更佳.另外,一定要讲吓饮品‼️同出面好唔同,除咗一般罐装饮品呢度有好多款即冲嘅台式饮品🥤香芋雪香、爱文芒茉莉花茶同埋朱古力牛奶
天气开始凉凉哋🍂
最啱梗系打边炉啦!
喺港岛区返工之后,多咗喺呢头觅食
呢晚就去咗位于 #坚尼地城 嘅 #小锅霸 食😆
佢系有唔同价位选择嘅任食台式养生火锅
有十几款汤底可以拣🎉

我哋就拣咗台湾养生醉鸡涮涮锅同埋 美

大推呢款黑毛猪😍猪肉片好嫩

比牛更出色🙌🏻

而醉鸡锅亦用料十足,汤底好香浓!

基本上我都冇乜用调味料就食晒呢一餐🙈
净系个汤底已经令啲食材好够味❤️
鸡件亦系用最嫩滑嘅鸡脾肉✅非常好味

其他嘅火锅配料亦好高质,绝不马虎‼️
当中最impress我嘅系自家制手工黑松露芝士猪肉饺😍

好香黑松露味,芝士亦有拉丝效果
海鲜方面:
海虾🦐好新鲜,啲肉系弹牙㗎!

净系食虾都值回票价!
我哋总共叫咗两打半🙈
而是日精选海鲜系蚬😍

蚬肉好饱满、鲜甜
又系食完再叫多几次嘅选择

炸物类方面:
喺出面比较少食到嘅骨炸鱼皮,
比起一般鱼皮更加脆口😍鱼味浓郁
轻轻灼一灼5秒左右,口感更佳
另外,一定要讲吓饮品‼️
同出面好唔同,除咗一般罐装饮品
呢度有好多款即冲嘅台式饮品🥤
香芋雪香、爱文芒茉莉花茶同埋朱古力牛奶雪香都好好味🤤
不过建议唔好叫太多杯,因为好大杯🤣
饮完都饱咗一半🙈
最后,梗系唔少得雪糕啦~
每人可以拣一杯~
Haagen Daz 同埋Movenpick都有得食🤤开心

整体嚟讲,呢度环境几阔落,装修都几雅致,系一个可以同朋友慢慢食慢慢倾嘅好地方🙈最重要他食物同饮品性价比好高,系有heart之作,比起好多集团式经营嘅火锅店更好,朋友同我都觉得系值得下次再嚟帮衬的😆