月头去咗「和牛蕃」食和牛烧肉放题,好高质又好抵食! 和牛蕃由东京人气烧肉店「蕃 YORONIKU」创办人兼东京名厨桑原秀幸主理,以往做和牛omakase,最近推出左任食日本顶级A5和牛「日山和牛」90分钟烧肉放题($488)除咗任食A5日山和牛,味噌汤、泡菜、田园沙律、小食、蔬菜拼盘、肉类拼盘、日本米饭、冷素面都可以仼点! 每人仲送和牛迷你汉堡一个及时令海鲜拼盘,非常丰富! 日本A5和牛虽然任点,但冇将货就价,质素好高!每日都会精选两个部份,两款都油脂分布平均,纹理漂亮,肉质嫩滑,仲入口即溶,正!和牛汉堡有得DIY,食之前将汉堡皮烘一烘,食落更脆口。和牛上枱时已经五成熟,所以净系煮返热再夹返包一齐食就得。和牛肉味浓郩,而且非常厚身,啖啖肉好满足💕海鲜方面,每人有一只扇贝、一只青口同一块鲭鱼,扇贝同青口鲜味十足。肉类拼盘有五花腩豚肉及鸡肉,调味都唔错,不过我主攻牛,所以拼盘都食唔晒。蔬菜拼盘有洋葱、南瓜、茄子、粟米仔。小食拼盘有芝麻豆腐、辣味螺肉、薯仔沙律、中华沙律、枝豆,全部都好啱我口味,螺肉、薯仔沙律同中华沙律我encore咗两轮呢!食到最后,餐厅仲送上日式蕨饼红豆雪糕甜品,红豆比较
月头去咗「和牛蕃」食和牛烧肉放题,好高质又好抵食!

日本A5和牛虽然任点,但冇将货就价,质素好高!

蔬菜拼盘有洋葱、南瓜、茄子、粟米仔。

食到最后,餐厅仲送上日式蕨饼红豆雪糕甜品,红豆比较硬身,略为影响口感。

日本饭煮得软绵,加咗麻油非常香口,而且有紫菜,和牛配饭好食!
水冷面就较为清新开胃,一样出色!

饮品需要另点,点了一杯梅酒,可惜加冰太多,酒味较淡。

整体和牛质素甚高,会有下次!