太子新开咗间面包店叫 +Bread Bakery,太子站 B2 出口一出就系喇。有咩咁特别要介绍呢?因为佢哋嘅面包虽然唔系只得素食,但都有唔少 vegan 嘅选择㖞。🌱☺️一入铺头就会见到摆满 muffin 嘅橱窗,vegan 嘅款式有 blueberry $28,earl grey pear $30,80% black chocolate $48,green tea matcha $48。🤩Bagel 方面呢,佢哋嘅 NYC bagels 都系 vegan 嘅,款式有原味贝果同全家福贝果。呢个系列系冇落糖同油嘅,储存要放响冰箱,蒸返热先好食呀。♨️另外佢哋嘅 sourdoughs 都系 vegan,但系剩系星期三先供应,所以我就未试到喇。😂今次买咗几款佢哋嘅特色面包试吓:🧁 Green tea matcha muffin, 80% black chocolate muffin(各 $48)两款都唔会太甜又唔油腻,抹茶味突出而松饼又清甜。我最钟意黑朱古力味,朱古力味浓郁得嚟又唔苦,平衡得好好。钟意食朱古力嘅朋友要试试。👍🥯 全家福贝果 $22,玫瑰益力多碱水贝果 $36全家福贝果同真汉子一

今次买咗几款佢哋嘅特色面包试吓:

Green tea matcha muffin

🥯 全家福贝果 $22,玫瑰益力多碱水贝果 $36
全家福贝果,玫瑰益力多碱水贝果
全家福贝果同真汉子一样,咸咸哋,仲加咗啲黑椒,所以咬落有阵咸香味。😝

益力多果款就唔系 vegan 嘅,有乳酪嘅馅。呢款真系唔讲得笑,超好食,益力多味嘅馅同烟韧嘅 bagel 简直系绝配,再加多杯咖啡,实在系人生一大享受。😎
玫瑰益力多碱水贝果
🍞 黑芝麻大满足吐司 $68
黑芝麻大满足吐司
点解叫大满足呢,外表冇咩特别咋㖞?但切开入面睇,全个面包都布满黑芝麻呀 😱😱。虽然价钱几贵,但真系好足料同好松软。平时我食面包都钟意搽酱食,但食呢个吐司落酱食就嘥咗啲爆多嘅芝麻馅喇,咩都唔落才是皇道。😋
黑芝麻大满足吐司
仲想推介一款之前食过嘅抹茶麻糬包(价钱唔记得),又系好足料,啲抹茶粉多到成手都系,甜度又刚刚好,不过今日去咁啱冇得卖,真可惜。大家如果见到有不妨买嚟试吓。🍵
2023-09-24
3 分钟 (外卖自取)
Green tea matcha muffin
全家福贝果,玫瑰益力多碱水贝果