2023-05-23
原来科学园附近都有好野食,有一间主创意中菜嘅餐厅,食物卖相精致之余,味道亦好高质。蒜蓉香辣凤爪凤爪咬落去非常爽口,味道酸酸甜甜,食完会觉得更加有食欲。盘栽冰菜卖相好似一盘盆栽🪴,菜表面少许结冰,表面加咗少少麻酱,菜咬落去非常爽脆。牛油果虾春卷春卷系即炸,口感非常香脆,馅料亦好足,有大大只嘅虾,混合左牛油果蓉。爆汁乳鸽乳鸽皮脆多汁,枱面已经预备咗胶手套,非常细心。火云叉烧叉烧放系焗盘上,店员会点火做出火云效果,叉烧juicy,表面蜜汁好香,叉烧切至厚身大大件,咬落去啖啖肉。气锅鸡平时气锅鸡大大煲,要好多人一齐share先食到,今次呢个气锅鸡用茶壸装住,人少少都可以叫。汤水味道清甜,原汁原味,仲有一阵椰香味。盐焗圣子用上扁蛏做盐焗,味道咸鲜带一点甜。米水薯苗薯苗系蕃薯长出既枝叶,口感似苋菜,比较滑身。农仔荷叶饭一上枱已经散发住清新既荷叶香味,配料亦好丰富,虾同肉粒份量多,用荷叶包住蒸保留住原味道。猫山王榴梿卖相做到迷你版猫山王榴梿,非常精致,其实系榴梿布甸,榴梿味香浓,榴梿迷必试嘅甜品。BB鸡(流沙奶皇)即叫即蒸,造型好得意,一切开奶皇流出黎,吾会太甜。冷泡茶试左白桃乌龙同埋菊花普洱,用冷
蒜蓉香辣凤爪
凤爪咬落去非常爽口,味道酸酸甜甜,食完会觉得更加有食欲。
盘栽冰菜
牛油果虾春卷
爆汁乳鸽
乳鸽皮脆多汁,枱面已经预备咗胶手套,非常细心。
火云叉烧
气锅鸡
盐焗圣子
用上扁蛏做盐焗,味道咸鲜带一点甜。
米水薯苗
薯苗系蕃薯长出既枝叶,口感似苋菜,比较滑身。
农仔荷叶饭
猫山王榴梿
BB鸡(流沙奶皇)
即叫即蒸,造型好得意,一切开奶皇流出黎,吾会太甜。
冷泡茶
试左白桃乌龙同埋菊花普洱,用冷泡方式饮到原味道,白桃乌龙口感清新柔和,菊花普洱相对茶味较浓。