2022-07-13
以前有一班中学同学,隔一年半载就会约一约出嚟聚一聚,搞个大棚人嘅饭局,自新冠后,都未聚过,只晌啲群组发吓信息。最近,又有个别旧同学话好耐无见,想约出嚟食餐饭,所以,造就今餐嚟到铜锣湾「Memoir」3人嘅小饭局。 登龙街嘅「永光中心」已成为知名嘅食厦,以往都曾经嚟过其他餐厅食饭,今次晌17楼嘅「Memoir」,同样一出电梯就喺餐厅,占地全层,装修型格摩登,一室以灰黑为主调,座位编排又唔算好逼,加上今日喺假日嘅中午,客人唔及返工日咁多,感觉更舒适写意。 再入啲仲有个区域,原来可以间开成两个区域,方便包半场或全场,咁嘅设计都几好,有兴趣包场嘅朋友可以向店员问问价。 而整体虽然装修简约,但不少地方都加咗啲干花做摆设,点缀吓,感觉会好唔一样。 午市时段主要都喺提供午餐,包前菜或餐汤、饮品,定价都喺$78-$198,最好喺有好多额外加配嘅小食,以及甜品,咁就可以就番自己喜好去拣,弹性更大。而店员嘅招呼好唔错,上菜嘅速度啱啱好,又会收拾一下用餐完嘅餐具。 吉列牛肉薯饼 $38我哋见啲小食唔贵,大部分都喺几十蚊一客,所以,嗌一客一齐「些牙」试试。真喺小小意外惊喜,一客有两件,都几大件吓,炸得一啲都油
我哋见啲小食唔贵,大部分都喺几十蚊一客,所以,嗌一客一齐「些牙」试试。真喺小小意外惊喜,一客有两件,都几大件吓,炸得一啲都油腻,咬落咔嚓一声脆到不得了,而里面虽然牛肉唔多,但薯蓉打得绵滑,充满薯香,沾上个蜜糖芥末汁,真有画龙点睛之效,掂呀!
吉列牛肉薯饼
旧同学就拣餐汤,而是日餐汤喺蕃茄浓汤,色泽艳红,无话暗暗哑哑。佢话个汤嘅蕃茄味好突然,而且,茄味酸香鲜活,感觉自然,唔似靠茄膏去提味嘅货色,加上质感柔滑,稀杰度啱唔好,喺有诚意嘅出品。
小弟就想食番多啲菜,所以,拣咗沙律,以沙律菜为基础,加咗啲车厘茄同樱桃萝卜,再淋上带点点酸味嘅胡麻酱,效果几好多,食落好清爽,加上啲食材够新鲜,食完好醒胃。
主菜我哋就打算共享,咁大家都可以试匀师傅嘅手势。先分享碟扁意粉,似喺大路嘢,但食得出啲细节位。就好似啲烟三文,部份跟意粉一齐煮,令到啲意粉有阵阵咸香嘅三文鱼味,部份就后加上面,既作装饰,食落油香更突出;此外,意粉煮得极具咬口,真喺恰到好处,每炷面都挂满菠菜汁,好食。
菠菜汁烟三文鱼扁意粉
这道意日联乘嘅意大利饭,亦有惊喜,首先原条蒲烧鳗鱼放上面,已经颇有睇头,鳗鱼油润甘香,非常好食;而意大利饭又喺煮得啱啱好,有烟韧感,却唔会有种生米嘅感觉,煮得绝对有一手,最有心思喺饭内混有好多枝豆,令到饭粒嘅口感变得有变化。
烧鳗鱼意大利饭
单睇外观,几道主菜中,以呢一道牛肋条份量最强,数一数有成6条,仲要伴有大量薯蓉,饱肚感十足。食落啲牛肋条真喺做得唔错,既肉质松化,又浓郁有肉香,以红酒汁去烩,当然又喺经典配搭;薯菜方面,啲薯蓉睇样都见打得好滑,满满薯香,即喺无沟粉,沾啲红酒汁食就更一流。
餐饮有好多果汁类嘅选择,唔使次次都柠茶、柠水、咖啡之类,所以,其中一位就拣杯红莓汁,虽然,唔讲都知喺现成货,但质素又唔错,至少感觉唔似喺啲平价嘢。而老友最欣赏只杯,里面喺「反底」营造咗个「冰山」。
柠茶都写?平常就唔会写,但遇到有卖点嘅都会写吓,就好似呢杯冻柠茶,喺唔见有柠檬嘅,因为会奉上一小壶仔鲜柠汁及糖浆,自行调校酸甜度,喺一份心思。
由于我哋加配咗甜品,所以,小弟就少少惯性拣杯即磨咖啡嚟衬一衬,因为喺即磨货色,唔差得去边,味道芳香醇厚。
两款甜品都啱心水,不过,就喜欢奶冻多少少。而个奶冻比预期大杯,仲谂住喺时兴嘅「樽仔」,睇落好似平平无奇,入口就喺有种禾秆冚珍珠嘅感觉,质感滑溜细致,伯爵茶味非常突出,却不失奶味。
伯爵茶意式奶冻
老友就拣法式蛋糕,而是日喺咖啡芝士饼,做成一层层,再加少少装饰,卖相唔错㖞。佢就话面层嘅咖啡慕丝做得好柔滑,跟住下一层嘅芝士饼亦好浓郁,喺个饼底麻麻哋啫。