2020-11-22 688 浏览
其实一早已经毕咗业,不过IG见到其他中大同学介绍呢间新店,睇落好吸引又好文青,佢嘅营业时间系星期一至六,所以就同朋友决定星期六返去食个靓lunch!💛因为好耐冇返过去,平时又少去研究生宿舍𠮶边,都研究咗一阵先至决定搭3号巴士。其实舖头位置于新研究生宿舍三座及四座𠮶边,落咗车行少少楼梯落去左手边就系!入到去觉得好惊喜,因为系中大少见嘅文青装修,占地真系好大,好似有5000呎!最特别系有一个靠窗嘅位置,要除鞋先可以入去但系可以对住个窗食嘢感觉好好,出面就系一片山林,感觉好舒服🌳🍃心思思乜嘢都想试,最后都系嗌左「酱油太阳蛋鸡扒定食套餐」($56),仲加咗一个「黑糖奶盖炭焙乌龙」($17)🍹最钟意个饭系酱油另上,可以自己控制落几多,细心加分✨小食方面我拣咗麻辣青瓜同埋花枝丸,朋友就拣咗卤水鸡翼同埋麻辣皮蛋。觉得个青瓜好酸,应该落咗好多黑醋,但系唔太麻辣,朋友个皮蛋就辣啲。觉得花枝丸唔算好特别,但个卤水鸡翼就好出色,甜甜地得黎又唔系普通嘅卤水味道,好有惊喜!定食套餐都会送迷你茶碗蒸,就系蒸蛋上面有啲台式卤肉饭嘅汁。呢个蒸蛋都好好食,蛋好滑,酱好食😋台式饮品如果跟餐加配嘅话,就可以减$5。「黑糖奶

酱油太阳蛋鸡扒定食套餐

最钟意个饭系酱油另上,可以自己控制落几多,细心加分✨

定食套餐小食

迷你茶碗蒸

台式饮品如果跟餐加配嘅话,就可以减$5。
「黑糖奶盖炭焙乌龙」听落好邪恶,就二话不说同朋友一齐拣咗呢个😂
个奶盖一啲都唔输蚀比出面嘅台式饮品店,而且个乌龙系冷泡茶,只系加咗$17,真系好抵!
黑糖奶盖炭焙乌龙

总括一句,I will be back!💛✨
环境舒服一啲都唔拥挤,而且嘢食饮品高质,价钱合理,绝对会再次光顾!💛
见到入边嘅职员大多数都系年青女性,真系好佩服可以将餐厅打理得井井有条👍🏻