2022-09-04
又一台式火锅登陆将军澳坑口东港城。朋友在其他区吃过也是赞不绝口,今晚轮到我有时间book 定位叹台式火锅😍主打唔同级数嘅牛肉火锅套餐,一个价钱已包括自选汤底一款 十 自选肉类套餐 +任选台式小吃+ 自助火锅配料。😋先来拣锅底「刈菜蚵仔锅」,芥菜胆汤底清甜,还有秋葵、蚝作配搭,口味独特。😋餐厅中段位置是自助蔬菜,配料吧。今日嘅皇帝菜非常甜美,大肉茄鲜甜多汁。亦有丸类,蟹柳,芝士肠。调味料摆放整齐、多样化,难得有萝卜蓉,加入酱油中,感觉可以舒缓火锅嘅热气~饮品以台式品牌为主,有果茶、凉茶、乌龙茶等等,唔会只系得汽水选择。还有台式夜市卤水小食,台湾香肠。澳洲M7和牛(Australian M7 Wagyu Chuck Roll)唔使$300嘅价钱可以任点澳洲M7和牛仲有其他火锅配料,小食,唔太大食嘅我们感觉encore多几次和牛就已经回本。牛肉嫩滑柔软,油脂分布平均,入口甘香微微带甜,质素比预期嘅好!即使再encore牛肉质素冇变👍🏻另外还赠送神仙牛肉一客。比M7和牛更多雪花脂肪纹,油香十足,提升入口即溶嘅感觉。果然好吃到快活似神仙。美国极黑牛三叉,美国牛板腱虽然冇和牛咁滑,但牛肉味够浓,愈
今晚轮到我有时间book 定位叹台式火锅😍
餐厅中段位置是自助蔬菜,配料吧。 今日嘅皇帝菜非常甜美,大肉茄鲜甜多汁。亦有丸类,蟹柳,芝士肠。 调味料摆放整齐、多样化,难得有萝卜蓉,加入酱油中,感觉可以舒缓 火锅嘅热气~ 饮品以台式品牌为主,有果茶、凉茶、乌龙茶等等,唔会只系得汽水选择。
还有台式夜市卤水小食,台湾香肠。
比M7和牛更多雪花脂肪纹,油香十足,提升入口即溶嘅感觉。果然好吃到快活似神仙。 美国极黑牛三叉,美国牛板腱
虽然冇和牛咁滑,但牛肉味够浓,愈嚼愈有牛味。牛板腱带点筋健,依然有牛味。👍🏻😋 手切琵琶牛肉
厚切而且不规则,嚼劲十足,牛味浓,完全唔同食法。 此套餐还包括一客 「苏澳海鲜盘」
包括纽西兰青口、海蚬、墨鱼仔、牡蛎和海虾。
海虾大大只、蚬和蚝好鲜甜,份量啱啱好少食多滋味。
⚡️彰化白鳝片:厚切肥美,肉质好弹牙结实,必点项目👍🏻✨
⚡️东港海班片: 肉质嫩,啖啖肉!
⚡️台湾透抽(小鱿鱼): 最后都系嚟咗墨鱼仔~😆
⚡️厚切午餐肉:炸过特别香口😋 ⚡️逢甲米血糕:台湾地道小食,台式 火锅不能缺。 ⚡️ 台式鱼饺,福建蒸饺:摆放得比较凌乱,福建燕饺有猪肉馅料,鱼皮饺皮听烟烟韧韧👍🏻
⚡️芋蓉卷,鱼糕包着甜甜的芋泥👍🏻 刀削面够烟靭,炸鱼皮略为咸咗少少 甜品方面有台式芋圆,可自行添加红豆蓉。
不能错过的还有雪糕、雪条,睇真啲仲系高级品牌雪糕😍 竟然有最爱嘅咖啡味🥰 今餐超满足!