2022-09-12
如果要讲一个唔食素嘅理由,我会话和牛系令我无法抗拒嘅存在🐮 今日趁住朋友生日,带佢嚟食好啲,到访呢间出名食牛嘅小店🤍 今次试嘅系佢哋嘅Tasting menu ($888/1; min. 2 pax) 惊艳程度远超我预期😳前菜系和牛沙律🥗沙律菜新鲜爽脆,搭配和牛冇咁腻,但系单系前菜嘅和牛已经相当有水准,放落口和牛油脂香真系好得😆如果沙律菜系用佢嘅爽脆解腻,咁第二度嘅和牛紫酥天妇罗卡系用紫苏叶香解腻😛咬落去紫苏叶香同和牛嘅牛味好夹,外面亦都炸得好香脆,炸衣厚薄适中,卖相加埋金箔够晒贵气🧡和牛鹅肝三文治真系邪恶爆🥪吉列和牛搭配煎香过嘅鹅肝真系冇得输🥳而且面包用牛油微微烘过,外脆内软,食完落口同行友人都忍唔住讲咗句和牛世一🤩和牛拼盘分别有牛脷、肩胛、肉眼、三角腩同薄烧,店员推荐我哋跟返佢哋肥美程度逐件品尝,整体嚟讲牛味浓郁,见到件件脂肪分布均匀,慢慢食真系试到唔同部位嘅独特口感同油脂🤪食咗咁多件,最钟意当然系最后嘅和牛薄烧,烧完捞埋蛋汁,加埋蒜片同葱花摆入口,任由和牛嘅脂香系口腔爆发真系超正💗三角腩位都有入口即化嘅水平,牛舌口感都好正,其实件件都好正要我拣都好难拣🤫其实食到呢度已经好饱,但而
其实食到呢度已经好饱,但而家先食到主菜🤣和牛樱花虾舞茸釜饭一上枱系原个煲上,和牛嘅份量好多,饭底索晒樱花虾同埋菇嘅精华超香🥰 明明已经好饱但系都会忍唔住一啖一啖咁放入口😚
最后上菜嘅是日甜品系抹茶雪糕配蜜瓜,冰感比较重但系入边有少少果仁碎,食落去抹茶味好浓郁,加埋果仁香超正🍵加埋超甜嘅蜜瓜为呢餐划上完美嘅句号💚
估唔到尖沙咀有一间咁出色嘅和牛小店🥰 特别想赞呢到坐落都几舒服,店员服务都几殷勤,成餐饭食得好满足🫶🏻推介大家系重要日子带牛魔王嘅另一半过嚟🤙🏻