2021-10-02 67 浏览
知道尖沙咀开左间新既火锅店,有和牛食,又有我最钟意既花胶汤底,当然即刻约埋老公嚟试试。叫左个招牌花胶响螺鸡金锅,侍应叫我地先试下个汤,点知一饮就上瘾了,非常清甜既鸡汤,最紧要系唔会太咸,又冇好重味精味,汤底仲好多花胶,饮完即刻又想饮!汤底配左一碟鸡,俾我地自己落,呢个安排好贴心,唔会令到个汤太多油。啲鸡肉肉质亦比一般既滑,简单咁沾少少酱汁已经好好食。重头戏当然系呢度既和牛。我叫左一碟A5熊本黑毛和牛西冷同一碟A5熊本黑毛和牛沙巴当,前者冇咁肥,比较有肉味;后者脂肪似雪花一样,入口即化,食一块系天堂既享受,食多一块我就有啲腻了,所以更喜欢西冷既肥瘦适中。另外亦要左一碟佐贺名水豚梅花肉,入口带少少爽劲,又唔错㖞!海鲜方面要左沙白大蚬同日本帆立贝,大力推介要试帆立贝,大大粒而且入口好鲜嫩!另外亦叫左手打孖宝丸,有海虾丸同墨丸,水准正常,比起其他食物就冇太特别。食左咁多肉类,最后当然要食返啲蔬菜,估唔到$48既蔬菜拼盘既量系咁多,而且啲菜仲好新鲜,抵!最后一提呢度仲有小食同埋唔同种类既酒精饮品,钟意饮返两杯既人就啱哂啦!不过非酒精饮品类既选择就比较少同普通。

另外亦要左一碟佐贺名水豚梅花肉,入口带少少爽劲,又唔错㖞!