同老公去开荃湾西海之恋商场买定D过年礼盒顺便食埋午餐,老公拣咗去红叶茶屋,因为日本菜的餐厅相对比较少有素食选择,呢度的餐牌就可以满足晒有荤有素非常好。店员安排我哋坐日式榻榻米座位,不用盘膝坐可以伸对脚入去坐好舒服,望到外边摆放的红叶树🍁&海景好靓。💛豪华原条鳗鱼茶渍饭💛 一见到原条鳗鱼已经心心眼😍鳗鱼好大条烧到好香,食落每口都很丰满香浓而又不会觉得油腻。茶渍饭可以自选鲣鱼昆布汤/ 虾汤,我要了鲣鱼昆布汤,店员会提供一张介绍茶渍饭嘅享用方法,我试咗用小碗饭加入清清地的鲣鱼昆布汤,加少许葱花& 山葵,味道非常之夹。💛腐皮寿喜烧定食💛老公叫咗呢个素食腐皮寿喜烧,估唔到都几丰富,寿喜烧汤底带点香甜,材料吸晒D汁几入味,个汁好啱捞饭食,加埋只温泉蛋仲正。定食还有一个味噌汤同埋两款日式前菜。甜品:这里甜品好出名,左谂右谂有几款都想食,老公话不如叫两款试吓啦☺️💜非常杂莓巴菲💜巴菲杯卖相靓永远有一定嘅吸引力,最上层系好香浓嘅雪糕,加上杂莓酸酸甜甜,中间有cream 加玉米脆片,最底系有雪糕加寒天啫喱,整个巴菲杯非常丰富又有层次感😚💜提拉米苏白玉窝夫💜呢个系冬天期间限定嘅甜品,窝夫即叫即制所以要预时间等

💛豪华原条鳗鱼茶渍饭💛
豪华原条鳗鱼茶渍饭

💛腐皮寿喜烧定食💛

甜品
💜非常杂莓巴菲💜
非常杂莓巴菲

💜提拉米苏白玉窝夫💜
呢个系冬天期间限定嘅甜品,窝夫即叫即制所以要预时间等候,窝夫质地做到外脆内软,白玉烟烟韧韧好软熟,配埋个抹茶雪糕同埋D酱好夹。
提拉米苏白玉窝夫

2024-01-23