2024-10-20
喺大围围方行完街,想坐得舒服又食到好味嘅嘢,一定首选<갈비궁 Galbi Gung>🥰 餐厅装修靓之余,卡位真系坐得好舒服🤗 近呢几年,新派韩式嘅烧肉餐厅大行其道,无论喺presentation,煮法,酒类配搭及前菜等等都创意十足,呢个方向绝对系致胜之处🫶🏻餐厅职员好快就上前菜,包括芝士粟米(自己烧),泡菜,辣萝卜,麻酱莲藕,大豆芽,菠菜,薯蓉同孜然粉,样样都好好味,我推介系麻酱莲藕,真系非常正呀😌 如果前菜唔够食,只需要加40蚊就可以任食,一定要加🫶🏻🌟棉花糖木槿花和牛寿喜烧卖相真系好惊喜,个棉花糖仲大过个煲😆 落咗寿喜烧汁之后棉花糖个糖分令到个汁更加好味,职员好细心帮我哋做个寿喜烧,时间拿捏得好好,配埋蛋黄食一流👍🌟和牛牛舌盛牛舌好新鲜又够厚身,点少少盐已经好好食,另外仲有两款好靓嘅牛肉,两只嘅部位同油脂分布都唔同,实在太好味喇,满足晒两个愿望🥰🌟拉丝芝士鸡肉鸡肉好新鲜,呢个size啱啱好,烧完再拼埋热溶咗嘅拉丝芝士,一啖食晒,满足感爆灯😎🌟庆州黑毛猪乘盛盒配生菜非常丰富,有用水果酱油腌制过嘅猪梅肉,五花肉,猪皮同猪肠,样样都好好味,要提一提大家就系猪皮同猪肠,烧嘅时候要留意,因为
🌟棉花糖木槿花和牛寿喜烧
🌟和牛牛舌盛
🌟拉丝芝士鸡肉
🌟庆州黑毛猪乘盛盒配生菜
非常丰富,有用水果酱油腌制过嘅猪梅肉,五花肉,猪皮同猪肠,样样都好好味,要提一提大家就系猪皮同猪肠,烧嘅时候要留意,因为油脂较高,好容易会烧㶶,但系配埋生菜,蒜片同大酱食真系一流😚 猪梅肉好入味,好嫰,配少少孜然粉好夹! 但系我最钟意食就系五花肉,佢唔算好薄切,有口感,真系好唔错😋
<갈비궁 Galbi Gung> 绝对系一间高质嘅韩式烧肉店,精致同创意俱备,今次系我第二次嚟食,个menu已经转晒喇,证明餐厅系keep住进步同想俾食客一种新鲜感,值得一赞🤩 最后,要提提大家叫呢度啲梳打饮品,我觉得好味又够气,食烧肉一定要饮有气嘅嘢,我就叫咗一杯柚子柠檬梳打同青瓜柠檬梳打啦,咁先夹㗎嘛!真心推介🫶🏻