2024-08-10
上次去太古城行街 揾下有哂好嘢食🍽️FIGS Bistro Mediterranean & Apero Terrace Bar系第二次试地中海嘅菜式☺️见到我地带埋阿女安排左梳化位置🛋️准备左儿童餐具🥣Tasting menu好多款都好想试😍所以同Daddy拣左两set share唔同款😝Steak Tartare生牛肉塔塔,嫩滑嘅口感同独特嘅风味,令人意犹未尽😋Gambas Garlic Chill Prawn好香蒜味嘅虾真系好香口,而且虾肉好弹牙!Spanish Seafood Juicy Rice一见到已经好想食,每粒饭都有浓浓嘅汤汁包裹住,好浓味好惹口,仲有青口、虾嘅鲜味😋Suckling Pig with Padron Pepper & Roasted Potatoes乳猪真系一绝!!劲香口同平时嘅乳猪有啲唔同但系估唔到咁好食,乳猪皮脆肉嫩,辣椒香辣可口,烤薯角又香又甜🍠Burrata Salad with Marinated Tomato布拉塔沙拉配腌番茄,Burrata 水牛芝士流心柔滑,同新鲜嘅火箭菜同埋番茄搭埋一齐,简单嘅调味就突出咗食材嘅原味,清爽又开胃!Fine De
系第二次试地中海嘅菜式☺️
见到我地带埋阿女安排左梳化位置🛋️准备左儿童餐具🥣
Tasting menu好多款都好想试😍
所以同Daddy拣左两set share唔同款😝
Steak Tartare
生牛肉塔塔,嫩滑嘅口感同独特嘅风味,令人意犹未尽😋
Gambas Garlic Chill Prawn
好香蒜味嘅虾真系好香口,而且虾肉好弹牙!
Spanish Seafood Juicy Rice
Fine De Claire Oyster🦪
法国嘅纷迪加生蚝,蚝身长长瘦瘦,肉质清甜,带有淡淡嘅海水味
Pan Seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam
香煎鹅肝配牛油甜包同埋无花果酱,鹅肝嘅香醇同无花果嘅清甜解腻配埋一齐,真系口感好丰富
Salmon Filet in Salsa
三文鱼皮煎得薄薄脆脆,三文鱼肉搭配青酱汁同埋有机蔬菜, 口感非常清新!
Churros🍫
西班牙炸油条配朱古力酱,西班牙嘅特色小食,又被称为西班牙油炸鬼😋香脆嘅Churros配上浓稠朱古力🍫
@figs.apero
📍太古城道18号太古城中心6楼601号舖