2021-08-06
我本身都系半个奶茶控,都试匀唔同既台式奶茶舖,但好多时都嫌啲饮品太甜(即使叫咗半甜或者少甜),而且又担心奶精对身体唔好。最近就有同事推介依间坚果奶茶,话又健康又环保,仲适合啲素食人仕咁话㖞,所以今日即管试一试。 同事推介奶盖茶,不过menu花多眼乱。所以就跟Top 3人气排行,拣咗伯爵朱古力坚果奶盖茶,而朋友仔就拣左粉红莓坚果奶盖茶。 首先试左伯爵朱古力坚果奶盖茶,跟住上面既指示,第一步,用胶铲直接食奶盖,朱古力味好浓郁,唔会太甜或太苦,cream既口感又厚又醇,食落一啲都唔肥腻。第二步,连埋啲奶盖饮,本身都好中意伯爵茶独特既茶香,饮落茶唔涩,而且连奶盖一齐饮都唔会被奶盖既甜味抢走哂茶香,依个配搭真系平衡得啱啱好。最后就将奶盖同茶完全混合,个人就最中意依个味道,一次过饮到奶盖茶既甜、醇、滑,只可惜第一二步已经忍唔到口饮咗大部份茶同奶盖。 而粉红莓好坚果奶盖茶既感觉就非常清新,啱哂夏天饮,消消暑。味道酸酸甜甜,好香杂梅既味,粉红色好有少女味道。 两杯饮品分别加咗藜麦同燕麦。食落唔算太有惊喜,但加咗感觉上健康啲。下次可能会试下加黑糖冻。 总结: 坚果奶健康得黎又唔会失去牛奶𠮶种
总结: 坚果奶健康得黎又唔会失去牛奶𠮶种浓醇口感,而接近2吋厚既奶盖亦令人惊喜。平时超巿买一盒杏仁奶都成几十蚊,贵牛奶成倍有多。所以依个价钱绝对唔系贵。绝对会推介比中意饮奶茶既朋友。